Després de més de vint mesos d'empresonament preventiu i a l'espera de la sentència del judici al procés, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ho té clar: "la prioritat no pot ser fer-nos sortir de la presó, ni tan sols que ningú més hi entri". Així ho assegura en el llibre Ho tornarem a fer (Ara Llibres) que surt a la venda aquest dilluns, i on fa una crida a no caure en la "resignació" i demana apostar per la desobediència civil i la mobilització davant "la injustícia", afegeix.

Cuixart també assegura que en cap cas es plantegen demanar un indult, ja que considera que no  tindria "sentit" perquè l'objectiu "no és sortir de la presó a qualsevol preu" sinó "resoldre democràticament el conflicte polític". "Un indult sense voluntat d'afrontar el problema per part de l'Estat només revelaria la seva voluntat de perpetuar-lo en perjudici de les pròximes generacions".

En aquest punt, assegura que "no han entès res" quan continuen pensant que "la presó ens farà renunciar als nostres objectius polítics", perquè defensa que en realitat "no fa més que enfortir-los". En aquest sentit, denuncia que la presó es faci servir encara a l'Espanya del segle XXI com a "instrument per perseguir i castigar la dissidència política", però defensa que farà servir la seva situació "com a altaveu" i que no renunciarà ni a ser "feliç" ni a "deixar de construir la nostra família".

"Ho tornarem a fer tants cops com faci falta"

El llibre, escrit el passat mes de juny des de la presó de Soto del Real un cop es va acabar el judici, també és una reafirmació del seu al·legat final, on va defensar que "ho tornarem a fer". Cuixart assegura que "encara que se'ns jutgi per manifestar-nos, per expressar-nos, per mobilitzar-nos o per votar, estic convençut que ho tornarem a fer" i, a més, "tants cops com faci falta".

Tot i això, reconèix que "és possible que ara mateix no sapiguem ben bé ni com, ni quan" però defensa que el primer pas és "mantenir viva la voluntat de no renunciar a tornar-ho a fer". "Si ho fem junts i sense deixar-nos a ningú pel camí, tenim moltes possibilitats de sortir-nos-en", afegeix.

El text publicat per Cuixart, amb pròleg de Jamila Raqib, directora executiva de la Institució Albert Einstein dels EUA, és també una clara defensa de la desobediència civil com una arma per canviar totes aquelles lleis que es consideren injustes. En aquest sentit, el president d'Òmnium recorda diverses de les lluites que s'han aconseguit al llarg de la història a través d'accions com aquestes, des de l'abolició de la segregació racial fins a la del servei militar obligatori, i recorda que "les conquestes democràtiques no les regalen, es guanyen plantant cara".

Finalment, Cuixart defensa que "no hi ha cap excusa per mostrar-se equidistant davant la violació de drets i llibertats" i avisa: "si volem viure en una societat on la dissidència no sigui represaliada, no podem defugir el dilema permanent de desafiar les lleis injustes".