Mireia Boya va proclamar i defensar sense embuts el seu ideari independentista davant del jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena,  i tots els mitjans i comentaristes col·laboracionistes al servei de la Corona ho han volgut presentar com un exemple de coherència i valentia davant de suposades claudicacions de la resta de detinguts. I el més sorprenent és que alguns sobiranistes hagin mossegat l’ham, quan ni un sol dels detinguts s’ha retractat ni s’ha apartat ni un mil·límetre dels seus ideals.

Malgrat les versions tergiversades sobre la declaració de la exdiputada de la CUP, el cert és que va funcionar la coordinació dels advocats i que els defensors dels presos i de la resta d’investigats van quedar satisfets de com va anar l’interrogatori perquè va alimentar la tesi segons la qual les acusacions de transgressió només se sustenten amb una interpretació restrictiva que es fa de la llei. “La Constitució es pot interpretar de moltes maneres”, va dir Boya davant del jutge Llarena, tot subratllant les possibilitats de diàleg polític. Si fa no fa el mateix que va sostenir Junqueras quan va declarar que “hi ha recorregut ampli fins i tot en l'àmbit de la Constitució i de les seves possibles interpretacions”.

Certament, ni els Jordis ni el vicepresident Oriol Junqueras ni els membres del Govern català que van ser empresonats no han adoptat davant la Justícia espanyola cap actitud de desobediència. Es van presentar voluntàriament davant del jutge quan van ser citats, la qual cosa no implica cap mena de claudicació. És exactament el que ha fet ara Mireia Boya. D’acord amb l’estratègia conjunta de defensa, la exdiputada tampoc va desobeir com han fet en altres ocasions correligionàries seves de la CUP i va reconèixer de facto el tribunal que l’interrogava. Com  no va formar part del Govern Puigdemont, a diferència dels consellers va poder declarar que no havia participat en l’organització del referèndum ni en el tràmit de la llei de Transitorietat i probablement per això no li van ser aplicades mesures cautelars.

“La Constitució es pot interpretar de moltes maneres”, va dir Boya davant del jutge Llarena. Si fa no fa, el mateix que va sostenir Junqueras

El vicepresident Junqueras i els consellers van admetre que presentar-se com a candidats a les eleccions del 21 de desembre que van ser convocades a partir de l’aplicació de l’article 155 era una manera d’acatar de facto la legislació espanyola, una cosa que també va fer la CUP i va reconéixer Boya davant del jutge. “El 155 l’ha acabat acatant tothom”, va venir a dir, segons asseguren fonts jurídiques.

Alguns mitjans han buscat contradiccions entre Boya i la resta d’investigats per la interpretació que va fer la exdiputada de la CUP de la declaració del 27 d’octubre. Boya va negar que fos una declaració “cosmètica”, sinó que buscava una “efectivitat real” però això no entra en contradicció amb les declaracions de la resta de investigats que mai han parlat de cosmètica sinó que es tractava d’una “declaració política” que pretenia forçar una negociació amb l’Estat.

La sòrdida campanya intoxicadora que porta a terme la claveguera amb filtracions interessades de les declaracions davant del jutge no té altre objectiu que humiliar els presos davant dels seus correligionaris per desestabilitzar el moviment. I resulta d’una injustícia gairebé inhumana l’acarnissament que suposa posar en dubte la integritat moral de persones que estan patint un empresonament tan sever com injust i que a més no poden defensar-se.