Estripada d’Esquerra Republicana a Felip VI en el desè aniversari de la seva proclamació com a rei espanyol. La número dos del partit al Congrés dels Diputats, Teresa Jordà, s’ha referit al monarca com un “digne hereu de Felip V i de Francisco Franco”, després que el Borbó hagi atorgat el títol de reial a una entitat que “defensa les tesis de l’extrema dreta”; la “Reyal Acadèmi de Sa Llengo Baléà”, que té l’objectiu de promoure la secessió lingüística i fer veure que als Països Catalans es parlen llengües diverses. “Des del republicanisme diem que ‘fora els Borbons’”, ha etzibat Jordà durant la sessió de control al govern espanyol, quan fiscalitzava el ministre Félix Bolaños per la “legitimació” que fa el govern espanyol de l’obra de Felip VI.

 

“El català és la llengua dels Països Catalans. Es parla a Catalunya, al País Valencià, a les Illes Balears i a la Franja de Ponent. I allà on ha governat el PP en connivència amb Vox hi ha hagut secessionisme lingüístic per reduir la presència del català; i això es produeix amb el silenci còmplice del PSOE”, ha lamentat Jordà al Congrés dels Diputats. El ministre de la Presidència i de Justícia, en la seva resposta a la republicana, ha recordat que és un “compromís” del govern presidit per Pedro Sánchez promoure “el català i la resta de llengües cooficials” de l’Estat, perquè “són llengües tan espanyoles com el castellà”. Així, ha recordat que el govern espanyol té el compromís d’oficialitzar la llengua catalana a Europa, i que també pugui ser utilitzada amb “normalitat” en el sistema judicial.

Ha estat llavors quan Jordà ha carregat contra el rei espanyol, per la seva “ignorància” i pel seu alineament amb les tesis de l’extrema dreta. Però Bolaños ha volgut reivindicar el “respecte i reconeixement” que el PSOE li té a Felip VI. No obstant això, ha assegurat que “coincideix” amb bona part de l’anàlisi de Jordà sobre l’estat de salut de les llengües cooficials amb el castellà a l’Estat. “Hi ha persones que no entenen la pluralitat lingüística del país, i faig una crida perquè aquesta cambra s’assembli cada vegada més a Espanya”, ha dit.

Felip VI compleix aquest dimecres 19 de juny el seu desè aniversari com a monarca espanyol. Aquest diumenge, a les portes d’aquest aniversari, diverses entitats republicanes de tot l’Estat van manifestar-se a Madrid en contra de la dinastia borbònica.

4.000 persones, segons la delegació del govern espanyol, van sortir als carrers de la capital espanyola per reivindicar que cal poder escollir el cap de l’Estat a les urnes. També va enviar-se un missatge als catalans: “Espanya també vol ser una república”, van proclamar els organitzadors de la mobilització entre altres missatges pronunciats en euskera i dirigits al poble basc.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!