Aquest dimecres es complirà una dècada des que Felip VI regna Espanya. A les portes de l’aniversari de la seva proclamació com a monarca, 150 organitzacions de l’estat espanyol s'han manifestat aquest diumenge al centre de Madrid. 4.000 persones, segons la delegació del govern espanyol, han desfilat en tres columnes des de les places de Colom i de Neptú i també des de la porta d’Alcalà per confluir finalment a la madridista plaça de Cibeles. Les banderes tricolors s’han dirigit llavors fins a la Puerta del Sol, on s’ha llegit un manifest en contra de la dinastia borbònica. S’ha fet referència també al poble català en aquesta mobilització. Un cop la manifestació ha arribat a la Puerta del Sol, els convocants han agafat el micròfon i han enviat “un missatge als catalans i catalanes”. “Perquè Espanya també vol ser una república”, han proclamat entre altres missatges pronunciats en euskera i dirigits al poble basc. 

La participació més vistosa d’un partit polític en aquesta manifestació ha sigut la de Podemos, que ha liderat la marxa des de la porta d’Alcalà. “Leonor és una dona molt preparada per presentar-se en unes eleccions republicanes”, ha manifestat la líder del partit, Ione Belarra, en declaracions als periodistes que cobrien la mobilització. La participació de Podemos en aquesta manifestació —més accentuada que la d’altres formacions polítiques, com Sumar— és un granet més de sorra en la gesticulació que han de fer ara els morats per intentar tornar a liderar l’espai que se situa a l’esquerra del PSOE. En les eleccions europees de fa una setmana van demostrar estar encara vius, i el partit de Yolanda Díaz va donar signes de preocupant debilitat, cosa que ha dut a la vicepresidenta segona del govern espanyol a dimitir com a líder del partit que va crear ara fa només un any.

Les proclames han estat les de sempre: Álex Pérez, representant del grup promotor de la marxa, i Antonia Nogales, de l’ateneu republicà de Saragossa, han declarat quan començava la mobilització que els centenars de persones que han sortit al carrer aquest diumenge ho fan en contra de “l’anomalia democràtica” de no poder escollir el cap de l’estat espanyol a les urnes. Han assenyalat que un dels motius que els han empès a organitzar una gran manifestació aquest diumenge no només era el desè aniversari de la proclamació de Felip VI, sinó que l’octubre passat la princesa Leonor complís 18 anys. Així, han augurat que aquesta setmana, per celebrar el desè aniversari de la proclamació de l’actual rei espanyol, aquest país tornarà a donar una imatge de “blanc i negre”.

Els manifestants d’aquest diumenge han desfilat pacíficament pels carrers de Madrid, però pel camí s’han topat amb alguns ciutadans d’absolut signe contrari. A les voreres dels carrers per on han passat, alguns vianants comentaven entre ells que “no hi ha dret” que es permeti una manifestació d’aquest tipus. “Aquests el que volen és que torni a haver-hi una altra guerra”, renegaven dues senyores grans que travessaven la Puerta del Sol indignades amb la mobilització en qüestió.

Mentrestant, els manifestants feien càntics de “España, mañana, será republicana”, “Felipe, acelera, que viene la tercera”, “los Borbones son unos ladrones” i “no hay dos sin tres, República otra vez”. El hit de la mobilització, el càntic més repetit, ha estat: “Los Borbones, a los tiburones”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!