John Carlin no escriurà més a El País. El periodista britànic ha estat acomiadat aquest dimecres, segons ha confirmat ell mateix a l’il·lustrador Oriol Malet. Fins ara publicava dues columnes setmanals, una de futbol i l'altra més aviat política. 

Carlin mantenia una posició divergent de la línia editorial del diari madrileny respecte al conflicte català, malgrat que no és independentista. Així ho ha fet palès, a vegades entre línies, a les columnes del diari i, sobretot, en un assaig publicat a The Times de Londres el passat dissabte dia 7, titulat: "Independència de Catalunya: l’arrogància de Madrid explica aquest caos".

L'assaig és molt clar i molt dur amb la cultura política espanyola (que defineix amb l'expressió d'Unamuno "de caserna i sagristia"), amb el Rei i Rajoy, i més aviat compassiu amb la sort dels catalans dins d'Espanya.

Per fer-se'n una idea, dos tastets. "Mai he oblidat una conversa que vaig tenir fa 15 anys amb un home que és encara un pilar de l'establiment [madrileny]. 'No puc suportar els catalans', s'exclamava. 'Sempre volen fer tractes. No tenen principis, per l'amor de Déu! Són gent sense principis!'". L'última frase de l'assaig diu: "Rajoy acusa Puigdemont de traïdor, però si el conflicte acaba en violència generalitzada i Catalunya aconsegueix finalment la seva independència, la història recordarà que el gran traïdor va ser Rajoy".

Al·lusions

L'última columna a El País s'ha publicat aquest mateix dimecres. Amb el subtítol ja paga: "Els independentistes no haurien aconseguit ni la meitat dels seus objectius sense l'ajut del PP i dels seus correligionaris als mitjans de comunicació". Potser a El País s'han donat per al·ludits.

De la seva ironia entre línies n'és mostra la penúltima columna. Amb el títol i subtítol n'hi ha prou per saber quin és el missatge amagat: "Piqué president. La millor solució per a la crisi en què avui es troba Espanya és que el central agafi el comandament". 

Carlin també és conegut aquí per ser l’autor del llibre El Factor Humà (Playing the Enemy) sobre com Nelson Mandela va aconseguir unir blancs i negres a Sudàfrica en ocasió del Mundial de Rugby de 1994. En aquest llibre es basa la pel·lícula Invictus.

Fill de pare escocès i mare espanyola, Carlin escrivia a El País des de l'any 2004. La seva signatura ha aparegut al Financial Times, New York Times. Wall Street Journal, New Statesman, New Republic, The Observer, The GuardianThe Daily Mail. També ha treballat en documentals de televisió per a la BBC, PBS, ESPN, Canal Cuatro i Canal+ España

El País ja l'han abandonat per censura ideològica l'historiador i catedràtic de la UAB Joan B. Culla, un col·laborador de 30 anys, i al columnista Francesc Serés. El 9 d'octubre s'hi van afegir els escriptors Joan Francesc Mira, Enric Sòria, Martí Domínguez i Manuel Baixauli pel tractament informatiu que fa de la qüestió catalana.