Condensar en 15 minuts, com a màxim, les seves últimes paraules abans que el Tribunal Suprem abaixi la persiana i deixi el judici on s'enfronta a 16 anys de presó vist per a sentència segur que no deu ser fàcil. Durant el seu al·legat final, a Joaquim Forn se li han notat els nervis, sobretot al principi, però ha mantingut la fermesa. S'ha col·locat les ulleres, ha empassat saliva i ha declarat amb contundència que "poso en dubte que no es persegueixin idees polítiques", encara que la fiscalia hagi insistit en aquesta afirmació, "la realitat dels fets els desmenteixen". 

Per justificar aquest postulat, Forn ha recordat a la sala que el 2 de febrer del 2018 el jutge instructor, Llarena, va decidir mantenir-lo en presó preventiva tot i que ell va optar per renunciar a la seva acta de diputat al Parlament, argumentant que encara tenia "idees polítiques sobiranistes". És més, ha citat part de la resolució, que deia explícitament que "en un context en el qual no hi ha la certesa que hagi desaparegut la intenció d'assolir la independència de Catalunya" havia de romandre entre reixes. 

Qui fou conseller d'Interior fins a l'aplicació del 155 ha aprofitat el seu al·legat final per tornar a exigir el seu alliberament, ha agraït la feina de totes les defenses i el suport de tots aquells qui li han fet costat al llarg de més de 600 dies d'empresonament, ha negat haver donat mai cap ordre al cos de Mossos d'Esquadra perquè desobeïssin ordres judicials i ha afirmat que "mai no vaig comprometre la seguretat dels ciutadans". A la vegada, ha refermat: "Després de 19 mesos a la presó, em mantinc fidel als meus ideals, no crec que això sigui delicte".

En aquest sentit ha expressat que "segueixo creient i lluitant per la democràcia, la llibertat i la justícia, segueixo defensant el dret a la lliure determinació de Catalunya, el diàleg i el respecte a la pluralitat com a única via per a la resolució dels conflictes". Ha insistit a deixar clar que rebutja "la intolerància i qualsevol actitud i acció violenta" i, com Junqueras, ha assegurat: "Estic més convençut que mai que només des del diàleg serem capaços de resoldre el conflicte polític que tenim plantejat". Forn no s'ha estalviat retrets als successius governs espanyols, dels quals "desgraciadament mai no hem obtingut resposta" tot i haver "manifestat reiteradament la voluntat de pacte; són innumerables els intents per part nostra". 

D'aquí a 24 hores, Joaquim Forn tornarà a trepitjar Catalunya. Dijous serà traslladat per poder fer els tràmits necessaris per prendre possessió com a regidor de l'Ajuntament de Barcelona. La burocràcia la farà divendres. Dissabte assistirà al ple de constitució.