L'exvicepresidenta de la Generalitat i exdirigent de l'extinta Unió Democràtica Joana Ortega ocuparà el número dos de la llista del PDeCAT a les eleccions de Catalunya que, si les dades epidemiològiques ho permeten, se celebraran el pròxim 14 de febrer del 2021, segons ha avançat l'ACN. Així doncs, farà tàndem amb Àngels Chacón, que va ser consellera d'Empresa fins que el president inhabilitat, Quim Torra, la va destituir del càrrec el 3 de setembre

A més, el partit també ha proposat que, de manera simbòlica, tanquin la llista per Barcelona l'expresident del Parlament Joan Rigol i l'exconseller d'Economia Andreu Mas-Colell. Aquesta és la proposta que ha efectuat aquest dimarts la cúpula del partit, a la qual el consell nacional demà haurà de donar el vistiplau. 

Retorn a l'esfera política

Ortega, que va ser vicepresidenta del govern d'Artur Mas entre 2010 i 2015, torna a la primera línia de la política després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la inhabilités el 13 de març de feina i càrrec públic per un període de dos anys. En concret, va ser condemnada pels delictes de desobediència comès per una autoritat i el de prevaricació per haver estat una de les organitzadores de la consulta del 9-N, juntament amb Mas i Irene Rigau, que llavors era consellera d'Ensenyament. 

artur mas   joana ortega   irene rigau   sergi alcazarIrene Rigau, Artur Mas i Joana Ortega / Sergi Alcàzar

El seu nomenament com a vicepresidenta va tenir lloc el 29 de desembre del 2010, un fet que la va portar a ser la primera dona a ocupar aquest càrrec. A més, el 27 de gener del 2011 també es va convertir en la primera dona a ser presidenta de la Generalitat per un període temporal d'una hora perquè Mas va viatjar a Perpinyà. També va compaginar la seva funció com a vicepresidenta amb la de consellera de Governació i Relacions Internacionals. A banda d'això, Ortega va ser diputada del Parlament de Catalunya del 2006 al 2015 per Unió Democràtica de Catalunya. 

Per la seva part, Rigol va ser president d'UDC del 1987 al 2000, així com diputat al Congrés entre els anys 1979 i 1980. A més, també ha estat conseller de Treball (1980-1984), de Cultura (1984-1985) i president del Parlament (1999-2003). 

D'altra banda, Mas-Colell va ser company d'Ortega a l'executiu de Mas, on va ocupar el càrrec de conseller d'Economia i Coneixement entre el 29 de desembre del 2010 i el 14 de gener del 2016. A més, del 3 d'abril del 2000 al 22 de desembre del 2003 va ser conseller d'Universitats, Investigació i Societat quan el president era Jordi Pujol.