El diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà ha denunciat aquest dilluns una "ofensiva mediàtica" duta a terme per diversos mitjans de comunicació amb l'objectiu de perjudicar l'independentisme i aconseguir que el govern català renunci al referèndum. Segons ha afirmat Tardà en un missatge publicat a Twitter, volen "fer creure que l'independentisme s'enfonsa" a mesura que l'oferta de diàleg del PP "s'intensifica".

Aquest canvi de rumb de l'Executiu de Rajoy s'emmarca dins l'Operació Diàleg, posada a la pràctica amb nomenaments com el d'Enric Millo com a delegat del govern espanyol a Barcelona o les constants visites de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. Tot i això, aquesta estratègia, lluny de desmotivar l'independentisme, ha estat resposta des del Govern de la Generalitat amb la convocatòria de la cimera pel referèndum per la setmana vinent.

Un dels mitjans que avui defensa la tesi que critica Tardà és La Vanguardia, que assegura que "el suport a la causa independentista ha experimentat una caiguda espectacular", a la vegada que els catalans "comencen a assimilar un possible pacte amb Madrid" donant per fet que els anys de rupturisme han acabat.