Al voltant de 300 militants d'ERC han signat un manifest on demanen una "renovació general de la cúpula dirigent". Els signants insten a conduir el partit cap a un model "més coral i col·lectiu, transparent i amb més participació de la base, l'estructura territorial i els actius municipalistes". El manifest està signat per algunes de les cares més conegudes dels republicans, com la vicepresidenta en funcions, Laura Vilagrà; els consellers en funcions Roger Torrent, Ester Capella, David Mascort, Meritxell Serret, Manel Balcells, Sergi Sabrià, o la diputada al Congrés Teresa Jordà, l'exdiputat i alcaldable per Barcelona Ernest Maragall, l'exsecretari general Joan Puigcercós, l'expresident del Parlament Ernest Benach, l'exconsellera Alba Vergés, l'exportaveu del partit Marina Llansana i diversos diputats, senadors i quadres territorials actuals. Ni el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ni la secretària general d'ERC, Marta Rovira, han signat el manifest. Tampoc no l'ha signat Oriol Junqueras, que fa dues setmanes va abandonar la presidència de la formació amb la intenció de presentar-se, si obté els suports necessaris, al congrés del partit previst per al novembre.

També el signen altres personalitats d'ERC, com Xavier Vendrell, Joan Manuel Tresserras, Marta Cid, Oriol Amorós, Joan Ridao, Marta Vilalta, Laia Cañigueral, Sara Bailac, Pilar Vallugera o Josep Maria Reniu; catorze batlles i batllesses, com Lluís Puig, Alba Pérez, Marc Aloy, Carlos Brull, Marc Candela, Núria Casanovas, Josep Casasses, Agustí Comas, Enric Forcada, Eloi Hernàndez, Nil Papiol, Sandra Marco, Jordi Parent, o Jordi Verdú. Així com el tinent d'alcalde de Girona, Quim Ayats, o el regidor d'ERC a Barcelona, Jordi Castellana. També hi consten desenes de regidors i l'exalcalde Pau Ricomà, segons avança Nació Digital i ha confirmat ElNacional.cat.

Al text, s'hi afirma que el país "ha canviat" i, per això, es demana una reflexió "profunda" i l’entrada "d’aire fresc" a ERC. Els signants consideren que el congrés del 30 de novembre és una "finestra d’oportunitat" per culminar la "revisió" que el partit té la "responsabilitat històrica" d’entomar per liderar el rearmament estratègic de l’independentisme i el catalanisme sobiranista republicà de base popular, tal com defensen.

El manifestat apunta la necessitat de tenir una "transició tranquil·la", concepte que ja se li ha sentit a Rovira. "Una indefugible transició interna tranquil·la ha de ser la llavor per a un nou impuls per esbossar un futur immediat guanyador. Amb generositat, obertura i voluntat inclusiva i no excloent. Amb unitat interna i comptant amb l’enorme capital polític acumulat els últims anys", se subratlla al text. Tot plegat arriba un mes després de l'executiva extraordinària que va finalitzar amb l'anunci de la dimissió de l'expresident d'ERC, Oriol Junqueras, que va afirmar que malgrat dimitir es veia amb cor per continuar al capdavant del projecte republicà.

Dionís Guiteras, batlle de Moià i membre de l'executiva d'ERC, ha explicat a Catalunya Ràdio que "ara s'acaba un cicle electoral i cal començar de nou, de zero, i què millor que fer-ho partint de la base d'aquest manifest" que demana una renovació de la cúpula. Segons Guiteras, aquest manifest no parla de noms perquè a ERC "no hi sobra ningú", i insisteix que tampoc no "demana un pas al costat a ningú". El dirigent d'ERC subratlla que el text només demana que el congrés d'ERC del novembre vinent "parteixi d'unes bases consensuades, transparents i democràtiques on tothom se senti representat, perquè nosaltres volem parlar de projectes i no de noms".

Junqueras, cap al 30 de novembre

Després d'anunciar que dimitia, Junqueras va corroborar la seva intenció de presentar-se a la reelecció en el congrés del 30 de novembre. Ara es dedica a buscar "l'aval renovat" de les bases republicanes, no renuncia "a res", i dona per fet que es presentarà a la reelecció per presidir ERC. La seva dimissió és, doncs, només temporal, perquè està "disposat" a ajudar el partit "tant com sigui possible". Si creu que té un "aval explícit i renovat" de les bases, Junqueras es presentarà a la reelecció al Congrés Nacional del 30 de novembre.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!