A les sis de la tarda d’aquest dimarts un sotsinspector dels Mossos d’Esquadra de paisà ha interceptat, a la plaça de la Catedral de Barcelona, l’exconsellera de Cultura i ara eurodiputada Clara Ponsatí, que feia poques hores que havia arribat a la ciutat després de retornar de l’exili després de cinc anys. El terratrèmol causat per aquesta detenció ha obligat al conseller de l’Interior, Joan Ignasi Elena, a comparèixer a la seu del departament d’Interior per donar explicacions sobre l’arrest i entrega a la justícia espanyola de l’exconsellera del Govern de Carles Puigdemont.

🔴 Clara Ponsatí torna a Catalunya, DIRECTE | Detinguda pels Mossos i última hora

 

El conseller Elena ha explicat, en una compareixença sense preguntes, que els Mossos d’Esquadra han fet efectiva la detenció per ordre del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena com a policia judicial. Alhora, però, el conseller d’Esquerra Republicana, responsable polític dels Mossos, ha denunciat la repressió de l’Estat espanyol i ha assegurat que sorprèn l’ordre detenció dictada pel Suprem per un delicte de desobediència, que, ha recordat el conseller, no té penes de presó. Elena també ha “celebrat” que la reforma del Codi Penal obligui al jutjat de guàrdia a deixar en llibertat la consellera després de declarar després de la detenció. El conseller d’Interior també ha assegurat que l’objectiu del Govern del qual forma part és seguir treballant per acabar amb la “repressió” i aconseguir l’autodeterminació.

Detenció al centre de Barcelona

La detenció s’ha fet al centre de Barcelona, on l’eurodiputada estava en ruta, des del Col·legi de Periodistes, a la rambla, direcció al Born. L’exconsellera ha assegurat que no s’entregaria a l’autoritat judicial i que no reconeixia la justícia espanyola. A l'altura de la plaça de la Catedral un sotsinspector dels Mossos d'Esquadra, el sotscap de la Unitat d'Informació de Barcelona, de la Comissaria General d'Informació dels Mossos, l'han interceptat, l'han informat que era vigent l'ordre de detenció i que l'havien de traslladar fins a la Ciutat de la Justícia, on ha estat entregada al jutjat de guàrdia, que, segons està previst, serà deixada en llibertat amb càrrecs a l'espera de ser citada per Llarena a Madrid.

 

L'exconsellera de Cultura, a l'exili des de 2017, ha tornat avui a Catalunya després de cinc anys a l'exili. Ella mateixa ha explicat en una roda de premsa que no tenia cap intenció de lliurar-se a la justícia espanyola i ha denunciat que si era detinguda, el seu arrest seria "il·legal" i que el seu equip ho impugnaria. En el moment de ser arrestada l'ara eurodiputada de Junts ha mostrat la seva carta d'eurodiputada, reclamant immunitat, però el sotsinspector li ha dit que l'ordre de detenció era vigent i que calia executar-la. Sense incidents, i envoltada de seguidors, premsa i agents de paisà, l'exconsellera ha estat acompanyada fins a un cotxe de paisà que l'ha traslladat directe a la Ciutat de la Justícia.