Joan Coma, el regidor de Capgirem Vic, tranquil però molt emocionat, ha fet el primer acte de desobediència davant l'Audiència Nacional del procés sobiranista català. No ha anat a declarar a Madrid per la seva imputació pel que va dir en el ple que va aprovar el suport a la declaració de desconnexió del Parlament. "La consciència em diu que si ens persegueixen per les nostres idees polítiques, no ens hem de deixar atrapar", ha dit tot desafiant l'Audiència Nacional a qui no reconeix: "No reconeixem l'autoritat de cap tribunal per sobre dels nostres drets fonamentals més fonamentals com són la llibertat d'expressió, la llibertat política, la llibertat d'associació i la llibertat de defensar qualsevol idea de manera democràtica al carrer i a les institucions". 

Joan Coma farà el que tenia previst avui de fer com a regidor de l'Ajuntament de Vic. Al migdia assistirà a la Junta de Portaveus i a la tarda a la comissió informativa.  Al llarg del dia podria arribar la resposta de l'Audiència Nacional en forma de detenció. 

Coma ha interpel·lat directament als Mossos d'Esquadra que "no acatin" l'ordre de la seva detenció si els arriba de l'Audiència Nacional. De moment, la Policia catalana no ha rebut cap comunicació del jutge, Ismael Moreno.

El fet d'haver desobeït no hauria d'implicar cap agreujant per a Coma, ja que tothom té el dret de no anar a declarar, però en el context actual, el seu advocat Benet Salellas, no posa la mà al foc que no hi hagi mesures cautelars excepcionals. Tant per Joan Coma com pels diputats, alcaldes, regidors i representants de la societat civil que avui han donat suport a Joan Coma avalant l'acatament de desobediència. 

"Ni un pas enrere. Vol dir que no hem de retrocedir allà on ens volen fer retrocedir", ha dit Joan Coma durant la roda de premsa que ha fet a la mateixa hora que estava previst que declarés a l'Audiència Nacional.

Coma ha deixat clar que és pacifista i que no oferirà resistència si la policia es presenta a detenir-lo.

"Tenim un Estat que té fòbia a la democràcia"

"Des del primer dia que miro de dir i explicar que per exercir el dret a decidir, que tots hi estem d'acord, que la gent voti lliurement si vol o no un Estat independent, tenim la mala sort que davant tenim un Estat que té fòbia a la democràcia, que no ens vol deixar votar perquè ens vol imposar la seva voluntat", ha dit Joan Coma refermant que "la desobediència és el camí" davant el context actual, tot i que respecta els "altres camins".

El regidor de Vic ha explicat que entre els motius pels quals ha desobeït hi ha el fet de "no voler ser còmplices de la judicialització de la política". "Els afers polítics es resolen políticament. En una taula política. Parlant, discutint. Posant-nos d'acord o no posant-nos d'acord. Es resolen allà on la gent ens ha votat. A les institucions i a les assemblees", ha dit sota la mirada de representants de Junts pel Sí, CUP, IC-V i els comuns.

Joan Coma s'ha mostrat respectuós amb la manera de com s'ha de fer la ruptura: "Considerem que totes les formes, mentre siguin defensades amb igualtat de condicions i de manera democràtica, són igualment defensables".

Suport popular i suport institucional

El regidor imputat ha lloat el procés que s'ha seguit fins ara "independentment del que pensi cadascú de la desobediència", i ha afegit que "hem de ser capaços conjuntament per crear les condicions necessàries per fer avui el que estem fent aquí".

"Si poguessin, ens hi portarien a tots"

Joan Coma ha recordat que està imputat a partir de la denúncia de Plataforma Viguetana, de Josep Anglada, que va portar l'acta del ple a la Guàrdia Civil. En aquest sentit ha denunciat la "connexió entre l'extrema dreta i el clavegueram de l'Estat espanyol" com una guerra bruta, "un joc brut", que és antidemocràtic. Per això, i "en una ciutat com Vic", ha dit, el regidor ha deixat molts clars quins són els límits del debat democràtic".

El regidor ha demanat no "deixar ni una escletxa", blindar el procés, perquè "si poguessin, ens portarien a tots allà", referint-se a l'Audiència Nacional i al procés de judicialització de la política.

I ha sentenciat: "Amb una organització que ens porta als tribunals espanyols per exercir el nostre dret de la llibertat d'expressió, no hi ha res a parlar".