Nova polèmica entorn la figura de Joan Carles I. Un empresari amic del rei emèrit, Josep Cusí, va pagar  269.000 dels 467.500 dòlars que va costar la lluna de mel secreta dels actuals Reis Felip i Letizia. Això suposa més de la meitat del cost total d'un viatge que va passar per Cambodja, les illes Fiji, Samoa, Califòrnia i Mèxic l'any 2004.

Segons el diari britànic The Telegraph, Cusí hauria actuat com a testaferro de Joan Carles I.  El rotatiu britànic assegura que durant el viatge, que va començar el mes de maig, servir un "àlies poc original": el senyor i la senyora Smith. La factura total de el viatge, que es va perllongar fins al mes d'agost, va ascendir a 467.000 dòlars.

The Telegraph explica que Josep Cusí manté una estreta amistat amb el rei Joan Carles des dels anys 70. Tots dos han participat junts en nombroses regates, Joan Carles com a patró i Josep Cusí com a armador i tripulant del Bribón II. L'empresari català ha dirigit la construcció de diversos dels vaixells de monarca, ha estat el seu company de confidències, l'ha acompanyat en caceres, viatges privats i ha estat al seu costat fins i tot quan Joan Carles I es sotmetia a revisions o intervencions quirúrgiques en la clínica Planas de Barcelona, ​​davant de la casa de la infanta Cristina i Urdangarin a Pedralbes.

 El rotatiu britànic assenyala que "el 2015, el Sr. Cusí i altres associats van presentar a Joan Carles un iot clàssic, portat de Finlàndia i anomenat Bribón XVI, que permet el monarca navegar mentre està assegut, ja que el seu moviment es va veure afectat per una sèrie de cirurgies de reemplaçament de maluc després de la caiguda que va patir durant un viatge de caça d'elefants a Botswana el 2012".

"Cusí ha mantingut un perfil baix", diu el diari. "Una de les poques vegades que el seu nom va aparèixer a la premsa va ser quan suposadament va pegar a un periodista espanyol en un club nàutic a Itàlia el 1984 perquè havia informat que el iot Bribón IV havia estat venut per 275,000 dòlars". 

Més detalls del viatge

 

El viatge es va iniciar el maig de 2004 a Jordània, després de l'enllaç reial celebrat a la Catedral de l'Almudena de Madrid, explica The Telegraph. Des d'allà, Felip i Letizia van volar a les illes Fiji, on es van allotjar durant cinc nits en un resort exclusiu de Wakaya, situat enmig d'una selva tropical envoltada d'esculls.

La factura de l'hotel va costar 33.000 dòlars. Es tracta d'un luxós establiment en el qual també han gaudit de les seves vacances personalitats com Bill Gates i els actors Pierce Brosnan, Michelle Pfeiffer, Russell Crowe i Nicole Kidman. Abans d'abandonar l'establiment, don Felip i Letizia van escriure de pròpia mà una nota d'agraïment al seu personal: "Quina paradís tan meravellós i remot! Hem passat un temps esplèndid aquí, lluny de la realitat ocupada i tan ben tractats pel seu personal sempre somrient ... Una part molt especial de la nostra lluna de mel! Els nostres millors desitjos per a tots a Wakaya". La nota està signada per "Felip d'Astúries" i "Letizia, Princesa d'Astúries", títols que llavors els corresponien com a prínceps.

La parella va reservar nits en hotels de luxe per a totes les etapes del viatge, inclosos els Raffles Le Royal de Phnom Penh, i el Sheraton Denarau en una altra illa de Fiji.

Han de tornar els diners?

The Telegraph es pregunta ara si el rei Felip i la reina Letizia haurien de pagar tornar els diners per a les seves vacances de 2004? I si és així, a qui?

"El rei Felip ha intervingut poc durant la crisi del Covid-19 a Espanya i el seu únic missatge televisat a l'inici de l'estat d'emergència declarat al març es va trobar amb una protesta a gran escala en els balcons dels voltants del país tancat", diu l'article. Felipe i Letizia començaran dimarts una gira per les 17 regions espanyoles per marcar el final de l'estat d'emergència declarat en resposta a coronavirus. 

Pablo Echenique, el portaveu de Podemos, va dir: “Si es confirma aquesta informació, és un tema molt seriós i posa en dubte la versió dels esdeveniments que Felipe VI ha mantingut fins ara. Gabriel Rufián, d’Esquerra Republicana ha dit a The Telegraph: “Volem anar a l’arrel de la qüestió, no només investigar les comissions saudites corruptes de Juan Carlos, sinó tots els diners de les empreses de la monarquia".