El rei Joan Carles I va dir a Màrius Carol, el director de La Vanguardia, que Catalunya era el principal problema d'Espanya i que, si fos per ell, tancaria Mariano Rajoy i Artur Mas al seu despatx fins que no trobessin una solució. Carol ha explicat l'anècdota en una entrevista al programa La Fábrica, que presenta Gabriel Rufián.

Carol explica que al febrer del 2014, dos o tres mesos després que el fessin director del diari, Joan Carles I el va "convidar a prendre un cafè al despatx de la Zarzuela". Al rei li mancaven tres o quatre mesos per abdicar i "sabia que havia arribat al final del seu camí com a cap de l'estat", contextualitza Carol. "Entenc que el principal problema que té Espanya és Catalunya. A mi perquè no em deixen, però si fos per mi, si pogués, el que faria és agafar Mariano Rajoy i Artur Mas, tancar-los en aquest despatx i els diria: No sortireu fins que no trobeu una solució viable al problema català".

El periodista comenta que potser era una solució "poc sofisticada", però el missatge era clar: "Cal parlar, cal seure, cal provar de trobar solucions, ser imaginatiu".

Rufián pregunta també a Carol pel discurs de Felip VI del 3 d'octubre del 2017. "Li vaig dir tan bé com vaig saber que m'havia deixat fred. Que a molts catalans que no som independentistes ens havia deixat freds, que era un discurs molt poc empàtic i no ens havíem sentit acompanyats".