El rei emèrit va transferir dos milions d'euros a la seva ex-íntima amiga Corinna Larsen a través d'una societat pantalla, establerta a Panamà, per comprar dos apartaments de luxe als Alps suïssos que els dos van freqüentar durant els anys que va durar la seva relació amistosa. El Mundo ha tingut accés als dos contractes de préstec que va articular el presumpte testaferro suís del Rei emèrit, Dante Canónica, l'any 2009 per dur a terme l'operació immobiliària.

L'excap de l'Estat va fer dos traspassos de fons des de la societat pantalla Calden Overseas INC a Corinna. El primer al maig i el segon, l'octubre de 2009, per adquirir el 50% de dos apartaments situats a l'estació de Villars-sud-Ollon. Per la seva part, la mercantil Siam Partners va registrar la seva escriptura pública a Panamà el 23 d'abril d'aquell any, mentre Calden ho va fer vuit dies abans, el 15 d'abril.

En la seva declaració davant del procurador de Ginebra Yves Bertossa, Larsen va explicar que va constituir la societat Siam Partners per obtenir un préstec de Joan Carles I. L'alemanya va indicar que ella tenia un apartament a Villars ja l'any 2009 i va detallar que, de fet, el seu fill Alexander estudiava a l'internat L'Aiglon.

Tanmateix, el rei emèrit "freqüentava Villars molt més", i "l'apartament era massa petit per acomodar-lo". Per això, segons la versió deixada en seu judicial per l'empresària alemanya el desembre de 2018, la parella "va decidir" adquirir dos apartaments més a la mateixa localitat.

Com es van transferir els milions

La inversió es va fer de la següent manera: Larsen va finançar el 50% de l'operació a través de la venda de les accions del seu anterior habitatge, mentre que l'altra meitat de fons van ser proveïts per Joan Carles I a través de préstecs a la societat Siam Partners.

A més, el "préstec" del rei emèrit a la seva examant es va articular a través d'un primer pagament de 1.875.000 francs suïssos -1,7 milions d'euros al canvi- el 18 de maig de 2009, rebut en un compte del Mirabaud, i mitjançant un segon pagament d'uns 324.000 euros ingressats el 15 d'octubre de 2009 en un compte personal de Corinna al HSCH de Mònaco. Segons va declarar Corinna, un any després va tornar la quantitat al rei. "Vaig reemborsar els dos préstecs des del meu compte personal obert amb Mirabaud Ginebra perquè era més pràctic", va explicar l'alemanya al fiscal Bertossa.

En el sumari obert a Suïssa hi consta l'acord del préstec firmat entre le dues societats, a què ha tingut accés en exclusiva El Mundo. Siam Partner va ser constituïda a la Notaria Cinquena del Circuit de la República Panamà, i al contracte hi estava represetada per Miguel Sanchiz-López i Luis Vergara Díaz. Per la seva part, la societat Calden Overseas INC, també constituïda al país panameny, estava representada pel tresorer de la Fundació Lucum, Harmodio Tejeira, i la fiduciària Carmen de Martínez.

El fiscal Yves Bertossa va preguntar a Corinna per quina raó el primer pagament dels dos habitatges de luxe adquirits als Alps suïssos es va fer a través del compte del banc Mirabaud a nom de la Fundació Lucum i posteriorment va ser transferida al compte de Siam Partner SA en la mateixa entitat.

"No coneixia el circuit utilitzat pels diners del préstec. El meu advocat, el senyor Turrettini, simplement em va informar que els diners del préstec van ser ingressats en el compte de Siam Partner des del compte del senyor Canónica", va respondre l'empresària alemanya.

En aquest sentit, l'advocat Dante Canónica, gestor de la fortuna del rei emèrit i de la Fundació Lucum al país helvètic, va explicar que va ser ell que va articular els acords de préstec entre les societats Siam Partner i Calden Overseas INC. "El 2009 jo creia que Juan Carlos no volia que la senyora Corinna Zu Sayn-Wittegenstein tingués coneixement de la Fundació Lucum. Hauria hagut de demanar-me que inserís una estructura entre Siam i Lucum, per això es va utilitzar l'empresa Calden", va explicar el gestor de fortunes al fiscal Bertossa.