Felip VI va presidir ahir la desfilada militar a Madrid amb motiu del dia de la Hispanitat sense la companyia de la seva hereva Elionor, que no va poder tornar de Gal·les per les mesures anticovid, ni dels seus pares, els reis emèrits. Joan Carles I, però, hi va ser més present que mai, amb els rumors d'un possible retorn a Espanya, sense fixar-hi la residència, abans de Nadal. L'emèrit no ha tornat a l'Estat des que va fugir l'agost de 2020 a Abu Dabi pels seus problemes amb la justícia. El govern espanyol, però, descarta ara que aquesta tornada es produeixi a curt termini, abans que acabi l'any. 

"Felip VI no s'ho mereix"

Amb la publicació a França d'un llibre sobre la seva figura, en el que assegura que té moltes ganes de tornar, i amb la Fiscalia a punt d'arxivar les seves investigacions, Joan Carles I creu que el moment és idoni per tornar, però des del govern espanyol no pensen el mateix, ja que veuen que les circumstàncies són negatives per a la institució. "No s’adonen que amb totes aquestes notícies i polèmiques, que si ve que si no ve, li fan un mal servei a Felip VI i perjudiquen la Monarquia. Fins i tot persones que diuen ser monàrquiques estan treballant en contra del prestigi de la institució. El rei Felip no s'ho mereix". Així s'expressen fonts del govern al diari El Mundo. 

D'aquesta manera, tot i el mar de fons dient que Joan Carles I podria tornar a l'estat que va regnar fins a la seva abdicació el 2014, des de Moncloa neguen aquesta possibilitat. Però l'opacitat en torn les peripècies del rei fugat és absoluta, tant des de la Casa Reial com del Govern, que en tot moment ha donat suport a Felip VI en la seva tasca com a monarca, oblidant la figura de l'emèrit. 

A l'espera de l'arxivament 

Durant aquest mes d'octubre s'ha sabut que la Fiscalia espera poder arxivar les investigacions contra Joan Carles I, ja que els delictes han prescrit o no són imputables per la seva inviolabilitat mentre era cap d'estat. A més, amb la regularització de més de 5 milions d'euros que ha fet en l'últim any a l'Agència Tributària. Amb aquests pagaments, Joan Carles I reconeixia el frau, però, en avançar-se a presentar la regularització abans que se li comuniqués l'obertura de la investigació, intentava eludir el delicte fiscal. L'AT encara ha de decidir si la regularització es va fer de manera adequada, i per tant si és vàlida o no. 

Respecte a aquest possible arxivament, que encara no s'ha produït, Pedro Sánchez ha assegurat que "des del govern d'Espanya sempre hem defensat la igualtat de tots els espanyols, es diguin com es diguin i tinguin el cognom que tinguin". En aquest sentit, el president espanyol ha negat tracte de favor i ha sostingut que "el que ha fet l'Agència Tributària, el que ha fet la Fiscalia, és treballar amb absoluta llibertat, amb tots els recursos econòmics i materials que necessitessin, per a poder investigar fins a l'últim dels fets susceptibles d'investigació". I ha conclòs al respecte: "A partir d'aquí, nosaltres estarem en allò que digui la Fiscalia General de l'Estat".

Relacions trencades 

Per altra banda, la tornada de Joan Carles I suposaria un problema per Felip VI. Pare i fill fa temps que no es parlen, i segons va revelar l'emèrit al llibre Mon roi déchu les relacions estan trencades. De fet, tot i que després ho va negar, l'autora Laurence Debray, admiradora de l'ex cap d'estat, assegura a la biografia que Felip VI no va trucar Joan Carles I el passat 5 de gener, el dia del seu aniversari.

 

A la imatge principal, el rei Joan Carles I conversa amb Pedro Sánchez i Felipe González el 2019, abans de la seva fugida / Efe