Joan Carles I vol fer servir la carta dels negocis per enfortir la seva imatge. D'aquesta manera, hauria demanat al seu fill Felip VI que viatgés fins als Emirats Àrabs Units per visitar l'Expo de Dubai i, de retruc, intercanviar impressions. Sembla que la casa reial d'aquest emirat "cuida" amb tota mena d'atencions el borbó ja que prioritzen la sang blava i els lligams històrics que sempre han relacionat la figura de l'emèrit amb les grans fortunes àrabs que han vist, en ell, una via per blanquejar els seus negocis i obrir-se a Europa. 

L'Expo podria ser la cita del retrobament entre pare i fill. Malgrat que ja es va donar el tret de sortida el passat mes d'octubre i acabarà el mes de març, se celebraran els dies especials de diferents costums i tradicions (com el Nadal, Diwali o el Nou Any), així com setmanes temàtiques amb xerrades, exposicions, fòrums i tallers sobre determinats temes. Per celebrar les festes nacionals de cada país, tots els participants tenen un dia que coincideix amb el seu dia nacional. En el cas dels països que no els celebren durant els mesos que dura l'esdeveniment, s'ha triat una altra data. I l'escollida per Espanya és el 2 de febrer.

Els àrabs no prioritzen Sánchez

L'emèrit es ven com el gran enllaç entre milionaris àrabs i empreses espanyoles i vol jugar aquesta carta perquè, fins i tot, des de la Moncloa aplaudeixin el seu retorn. Segons informa El Mundo, "el president espanyol Pedro Sánchez va trucar al príncep hereu, Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, MBZ, dimarts sense que la Moncloa informés del contingut, però l'agència oficial emiratí assegura que van parlar de l'Expo Dubai, entre d'altres assumptes. La solució que sigui Sánchez qui acudeixi no és idònia. D'una banda, no té fama precisament de crear seguretat jurídica entre els inversors estrangers després de les seves iniciatives en electricitat i habitatge el 2021 i, a més, en aquesta regió del món el que més funciona és la sang reial. Ho saben els reis dels Països Baixos o Suècia, que van assistir el dia del seu país a Dubai". 

I si ens fixem en els precedents del govern Sánchez a Dubai, constaten el fracàs de la trobada. Tal com ja va avançar El Nacional el passat 4 de novembre, Miquel Iceta, actual ministre de Cultura i Esport, va reunir-se amb el govern d'aquest país àrab i el van confondre amb un ja exministre: José Manuel Rodríguez Uribes. Una situació, dins l'anècdota, lògica d'entendre si tenim en compte que el català és el quart ministre que ocupa aquesta cartera en els darrers tres anys. La confusió va venir motivada per l'emir del Sharjah, el sultà bin Mohamed al Qasimi que, posteriorment a la trobada i aclarir el nom d'Iceta va fer córrer una fotografia de la trobada. La visita va venir motivada per la Fira del Llibre d'aquest emirat i Espanya era una de les convidades d'honor.

Joan Carles I vol intercanviar els seus contactes per un retorn a la Zarzuela per la porta gran. Malgrat ser investigat per la justícia, precisament, per les corrupteles que envolten les seves relacions en el passat, ara és aquesta carta la que vol posar en valor. Sense anar més lluny, la seva darrera imatge veient un partit de tennis entre Rafa Nadal i Andy Murray, ve motivada perquè és íntim amic de l'organitzador d'aquest torneig: Khaldoon Al Mubarak, Managing Director and Group CEO at Mubadala Investment Company. 

Al Mubarak és el director del torneig però també president del Manchester City de Pep Guardiola. Mubarak és un empresari i dels Emirats Àrabs Units, va ser educat als Estats Units, i és membre del govern emiratí sent el cap del Departament d'Afers Executius. Així doncs, és un home de negocis, multimilionari i amb contactes. 

rei city

Mubarak, Joan Carles I i Ferran Soriano a Manchester / Font: GETTY IMAGES

Ara, la jugada que prepara el borbó seria la següent: com a primera opció una trobada amb el seu fill Felip VI als Emirats. I, com a segona, el seu retorn primer a Espanya perquè, posteriorment el 2 de febrer, Felip VI tingués via lliure per viatjar fins a Dubai, vendre el poder que continua tenint la monarquia espanyola per fer negocis i, obtenir el silenci de Pedro Sánchez si garanteix tractes suculents en matèria, per exemple, militar.

 

Fotografia de portada: imatge de recurs de Joan Carles I i Felip VI en una regata l'any 2007