El rei emèrit Joan Carles I ja té una nova data per apel·lar davant la justícia britànica contra la denúncia per assetjaments de la seva examant, Corinna Larsen: el proper dilluns 18 de juliol a les 14h, hora britànica, les 15h, hora catalana. La Cort torna a citar les dues parts després de la darrera vista que es va ajornar per malaltia d'un dels jutges. El gran punt que pot declinar la balança cap a una banda o altra és la seva immunitat. El passat 24 de març, la justícia britànica va confirmar que no gaudia d'ella quan van succeir els fets que denuncia Corinna ja que Joan Carles, ja havia abdicat aleshores. Per fer front a aquest primer punt de fricció i acabar guanyat el cas, comptarà amb un nou equip d'advocats.

Carter-Ruck, el nou despatx de Joan Carles I

Així doncs, l'emèrit ha decidit apostar per un gabinet petit, especialitzat únicament en dret internacional i dret a l'honor, però amb una gran influència mundial. D'aquesta manera, trenca la relació contractual amb l'anterior despatx d'advocats, Clifford Chance, un dels més cars i prestigiosos del món. Amb el revers a la justícia britànica, com fa quan navega, l'emèrit també ha fet un canvi de rumb radical i aposta per Carter-Ruck. No només pel coneixement específic del que busca, sinó per ser anglesos. Aquest és un despatx londinenc fundat el 1982 i no ha estat exempt de polèmica darrerament per estar vinculat als Estats Units i al Regne Unit amb grans companyies i oligarques russos. Dirigents dels dos països han acusat el bufet de maniobrar per intentar tombar als tribunals les sancions contra el Kremlin per la guerra d'Ucraïna. I el seu precedent més famós també el lliga al poder rus, ja que va tenir com a client el gegant Rosneft, la petroliera pública russa per excel·lència.

Qatar, l'Aràbia Saudita i Egipte

En paral·lel, també ha defensat l'emir del Qatar sobre "la propietat d'artefactes islàmics", tal com el mateix despatx especifica en un breu comunicat des del seu portal web. Però n'hi ha més. Els principals clients de l'empresa inclouen Al Jazeera Media Network, BLOM Bank i Hosni Mubarak (el desaparegut expresident egipci) i la seva dona. La firma va representar l'empresari i filantrop saudita Sheikh Yassin Kadi en la seva llarga batalla per desafiar les sancions que li van imposar l'octubre de 2001. Entre els membres internacionals hi ha l'Associació Internacional d'Advocats, l'Associació Americana de Dret Internacional, l'Associació Americana d'Advocats i la Societat Europea de Dret Internacional. Els lligams amb aquestes associacions i els mitjans de comunicació són molt forts. L'equip també és conegut per assessorar clients que són objecte de sancions i mesures restrictives dirigides a nivell nacional, de la Unió Europea o internacional. L'experiència de l'empresa en el tracte amb els mitjans de comunicació internacionals significa que estan en una posició única per assessorar sobre les implicacions reputacionals de les disputes internacionals sensibles. 

Així arriba l'emèrit aquest mes de juliol. L'antiga amant del rei Joan Carles, Corinna Sayn-Wittgenstein, va aconseguir que l'Audiència britànica retirés la immunitat de processament del rei emèrit perquè, com qualsevol altre ciutadà, després de la seva abdicació fa vuit anys, aquest ara pot ser jutjat en un tribunal britànic, en aquest cas per assetjament extrem i vigilància il·legal, i que l'alemanya al·lega haver dut a terme per funcionaris dels serveis secrets espanyols, arran de la seva ruptura sentimental. Aleshores, el jutge de l'Audiència, el jutge Nicklin, va determinar que no gaudia de la immunitat diplomàtica que li atorgava el cap de l'Estat perquè quan suposadament van passar els fets denunciats per Larsen, ja havia abdicat. "A Espanya només hi ha un rei i un cap d'estat i, des del 19 de juny de 2014, aquest és el seu fill, el rei Felip VI", va recordar.