Explica Joan Báez que va voler "canviar el món" abans de saber cantar, un esperit combatiu sòlid que, després de 60 anys de carrera musical, l'acompanya en una última gira mundial que passarà aquesta setmana per Espanya. La cantant no té pèls a la llengua a l'hora de denunciar el que considera injust. 

"Sí, segueixo pensant que a Espanya hi ha presos polítics", diu a Efe en una conversa telefònica en recordar la seva última actuació en el festival de Cap Roig, el 2018, quan els va dedicar una versió de Viatge a Itaca de Lluís Llach

Aquest no és el primer cop que Baez mostra el seu suport als presos polítics i al l'independentisme en les últimes setmanes. Fa unes setmanes va assegurar que volia visitar els Jordis a la presó i en un concert a Bèlgica va moistrar el seu suport a Puigdemont dedicant-li una cançó.

"Estic molt satisfeta amb tot el que he fet a la meva vida, estaré molt feliç de ser a Espanya i ho estaré també quan acabi aquesta gira", subratlla l'artista nord-americana d'orígens mexicans, que ha destacat tant per la seva faceta de música com per la d'activista pels drets humans.

Sobre això, relata precisament que l'altre dia va rescatar una carta dirigida als seus pares amb uns 14 anys, quan encara no havia après a cantar, en la qual ja els manifestava "com d'important era canviar el món".

"D'alguna manera hi va haver canvis que vaig provocar i canvis dels quals vaig ser part, com tot el moviment dels drets civils", explica orgullosa, en rememorar per exemple la seva implicació en la lluita "del doctor (Martin Luther) King", quan va rebutjar actuar a recintes que discriminessin la població negra i va oferir una gira pel sud dels EUA que només va oferir en universitats de negres.