Des que la Fiscalia va fer públics els escrits d'acusació contra els presos polítics, en els quals demana les penes màximes i els acusa d'un delicte de rebel·lió, s'ha fet viral a Twitter l'etiqueta #JoAcuso. A través d'aquest 'hashtag', diferents personalitats públiques han expressat el seu rebuig a les actuacions de l'Estat espanyol en relació al procés independentista de Catalunya. Aquestes paraules tenen el seu origen en l’article escrit per Émile Zola el 1898 amb la voluntat de denunciar la injustícia del Cas Dreyfus a França.

D'aquesta forma, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha acusat l'Estat espanyol "d'haver robat anys de vida a persones innocents i honorables". També ha culpat l'Estat "d’enfrontar-se amb la força i la violència de tots els seus poders als ideals pacífics i democràtics de llibertat i independència de Catalunya".

L'exlíder de Podem Catalunya Xavier Domènech, que es va retirar de la política de forma sobtada el passat mes de setembre, també ha fet ús d'aquesta etiqueta acusant "jutges que amb les seves resolucions han demanat trencar lleis" i "fiscals que diuen defensar la seva “independència” afirmant delictes que no van existir". Per últim, Domènech ha acusat "un Estat que acabarà acusat i sentenciat a tribunals internacionals".

L'entitat Òmnium Cultural, que té el seu president, Jordi Cuixart, complint presó preventiva des de fa un any acusat de rebel·lió, ha acusat "un Estat Espanyol que jutja la democràcia, que empresona a homes i dones de pau, que vulnera els drets fonamentals".

L'exalcaldessa de Badalona Dolors Sabater s'ha sumat a aquesta protesta sorgida a les xarxes donant el "màxim suport" als presos polítics, encausats i represaliats per l'actuació judicial de l'Estat espanyol.

Molts altres usuaris també s'han afegit a utilitzar l'etiqueta acusant l'Estat arran de l'actuació judicial contra els presos polítics pels fets del 20-S, el referèndum de l'1-O i la declaració d'independència del 27-O.