L'expresident de la Generalitat José Montilla ha carregat contra el president i líder de JxCat, Carles Puigdemont, a qui ha acusat de voler "dinamitar" la taula de diàleg entre governs i de prioritzar els seus interessos partidistes i personals, en plena "competició" amb ERC per l'hegemonia de l'espai independentista.

Montilla, en una entrevista a Efe, ha dit que "desgraciadament" una part de l'independentisme desitja que la taula de diàleg descarrili sense haver servit per trobar una solució al contenciós polític català. Segons Montilla, "JxCat té una actitud diferent a la d'ERC"; de fet, "competeix amb ERC" pel mateix espai, i "els objectius de Carles Puigdemont són molt diferents als d'Oriol Junqueras". "Puigdemont té uns objectius que són dinamitar el diàleg, que aquest procés no arribi a bon port", ha denunciat Montilla.

"La campanya de les eleccions, que segurament vindran a la tardor, ha començat ja per a Puigdemont, que segurament aspira a liderar la llista" de JxCat, ha afegit. Prova d'aquesta estratègia és, segons Montilla, la moció al Parlament que va impulsar JxCat "de manera unilateral, sense pactar-la amb ERC" i que reclama la presència d'un "mediador". La moció va ser aprovada per JxCat, ERC i la CUP, hores després de la reunió que van mantenir el president Quim Torra i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Al seu entendre, la moció de JxCat "tenia per objecte marcar territori davant del seu soci del Govern i adversari en les pròximes eleccions".

"Dinamitar aquest procés"

"Al món independentista hi ha gent que vol abordar sincerament un diàleg, una negociació, amb una voluntat constructiva, tant a ERC com també fora d'ERC. I hi ha una altra gent que vol que això no vagi enlloc, que vol dinamitar aquest procés", ha subratllat. Per Montilla, "és comprensible que la CUP tingui aquesta actitud", però que faci el mateix JxCat, "hereva de l'espai polític de Convergència", és "menys comprensible".

"Això només és comprensible en clau de qui governa JxCat, una formació política que està exclusivament al servei no del país, sinó dels interessos d'una persona, que és Carles Puigdemont. A Puigdemont no li interessa que aquesta negociació i aquest diàleg puguin acabar en un pacte", ha insistit. A Puigdemont, ha dit, el diàleg entre governs "no li interessa per als seus objectius polítics; els seus objectius partidaris i personals són més importants que el país".

Condicions per avançar en el diàleg

Perquè el diàleg sobre Catalunya pugui "avançar", ha afirmat, són "necessàries" dues condicions: una correspon al govern de l'Estat i l'altra a les forces independentistes. La primera de les condicions, ha opinat, ja s'està complint: "Per part del govern d'Espanya, si ara s'aposta pel diàleg i el pacte, ja hi ha un cert reconeixement que la via exclusivament judicial i policial escollida fins ara pels governs del PP va ser una via equivocada".

Per part de l'independentisme, en canvi, "hi hauria d'haver un cert reconeixement que amb la via unilateral no es va enlloc, que es van equivocar optant per aquesta via".

D'altra banda, Montilla, que va presidir el segon govern tripartit amb PSC, ERC i ICV-EUiA entre 2006 i 2010, no creu que aquesta mateixa coalició sigui una opció "realista" a curt termini: "Avui jo crec que no és possible, no ens enganyem".