"Que bombin la Sagrada Família, bomba i que exploti!". Així de contundentment s'expressava en una reunió el 19 de juliol del 2018 al Passeig Lluís Companys de la capital catalana un dels membres de la cèl·lula gihadista que tenia la determinació d'atemptar contra diversos objectius a Barcelona poc després dels atemptats a La Rambla de l'agost del 2017. L'Audiència Nacional ha condemnat finalment aquest divendres diversos membres d'aquesta cèl·lula, part de l'Estat Islàmic, a penes de presó d'entre 8 i 10 anys. 

Quatre dels integrants de la cèl·lula han estat condemnats a presó després que s'hagi considerat provada la seva determinació per atemptar contra diversos objectius a Barcelona: llocs turístics com la Sagrada Família, però també objectius russos com poden ser diversos iots de propietaris russos del Port de Barcelona. De fet, un dels membres de la cèl·lula treballava al port de la capital catalana. Es considera provat que els terroristes estaven en "disposició d'actuar a Barcelona" i ja havien estat ensinistrats "en l'elaboració d'explosius i en el maneig d'altres tipus d'armes".

Segons la sentència, els integrants de la cèl·lula dirigien els seus esforços a captar "llops solitaris" per tal que executessin els atemptats. D'acord amb la sentència, un dels integrants de la cèl·lula, l'algerià de 43 anys Omar Neggazi (àlies Brahim) havia deixat entreveure a la resta que ell estava disposat a atemptar contra el temple de la Sagrada Família perquè, a més, estava convençut que abans dels 45 anys estaria mort. Les conviccions fermes de Neggazi contribuïen a fer pensar que estava disposat a immolar-se perquè defensava que el cadàver d'un màrtir no es podreix: "[els màrtirs] estan vius i sustentats al costat del seu senyor".

 

Neggazi formava part de la cèl·lula que liderava a la capital catalana un altre algerià, Rabah Hadjeras (àlies Rabeh). Segons la sentència, ha quedat provat que Hadjeras convocava les reunions que es feien a Barcelona i que es feien servir per formar els membres de la cèl·lula en la ideologia salafista radical: "subministrava material propagandístic de caràcter gihadista apte per al consum dels membres de la cèl·lula i de tercers, imposava normes de conducta i mesures de seguretat, distribuïa les tasques i fixava objectius". Aquestes reunions podien tenir lloc a l'espigó de la Mar Bella, al Passeig Lluís Companys o a l'interior d'un bar del Born ("bar de la china", segons la sentència).

Imatges de Puigdemont i el rei Felip VI en el material propagandístic del Daesh

En les reunions de formació, els membres de la cèl·lula tenien accés a material propagandístic del Daesh, entre el qual hi havia vídeos on apareixien imatges del president de la Generalitat Carles Puigdemont i el rei espanyol Felip VI en l'homenatge a les víctimes dels atemptats del 2017 a Barcelona. Aquestes imatges i tot el material es feia servir per animar a cometre nous atemptats.

La sentència revela més detalls sobre les intencions d'atemptat contra la Sagrada Família i altres objectius. El 26 de juliol del 2017 Neggazi va parlar per telèfon amb un altre membre de la cèl·lula i defensava atacar el temple: "Quan es tracta d'una força major i en cas de defensa, s'ha de fer de tot (...) són ells els que ens estan atacant i no nosaltres". Per indicació d'Isis, el líder de la cèl·lula també havia expressat la voluntat d'atacar objectius russos a Barcelona, manifestant a més especial odi contra ells: "Aquests els odio [referint-se a turistes russos asseguts en una terrassa], si tingués un kalàixnikov els dispararia i en mataria més de 60".