La presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach, ha replicat al sector crític dels comuns, agrupat a la plataforma Sobiranistes: "Ningú pot qüestionar el nostre sobiranisme".

En una entrevista amb l'Agència Efe, Albiach s'ha referit així a la pugna interna de les últimes setmanes entre la direcció dels comuns i els crítics, encapçalats pels diputats Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet, que s'han organitzat com a corrent.

El passat 23 d'octubre, Sobiranistes va presentar un manifest en el qual es denunciava que "massa sovint" els comuns han "deixat de reivindicar el sobiranisme", malgrat ser un dels seus "valors originals", per la qual cosa la seva "pluralitat" pot estar "actualment en risc", i alertava: "Avui, molts sobiranistes se senten completament orfes dins d'aquest espai polític". Segons Albiach, aquestes consideracions no tenen fonament, ja que "cada pas, cada acció, cada gest que fem demostra que som una força progressista, d'esquerres, republicana i sobiranista".

Albiach ha recordat que l'Ajuntament de Barcelona, capitanejat per l'alcaldessa, Ada Colau, "ha estat la primera institució en personar-se com a acusació contra la repressió policial brutal que va haver l'1-O". A més a més, "des del Parlament vam reprovar el discurs del Rei del 3-O i vam dir que érem una força republicana que consideràvem que la monarquia és una institució absolutament caduca", un posicionament que "des de l'Ajuntament de Barcelona es va tornar a ratificar", ha destacat.

"Els valors de l'espai són els mateixos ara que fa un any i mig. Ningú pot qüestionar nostre sobiranisme", ha subratllat. Per a Albiach, "la defensa del dret a decidir és inqüestionable per part del nostre espai i de les forces germanes amb les quals compartim projecte a nivell estatal, és inqüestionable que els valors inicials i fundacionals de Catalunya en Comú segueixen vius".

Albiach ha dit que "no entén" el que es planteja des del sector crític sobiranista i ha posat de relleu que "hi ha moltes persones independentistes" de l'espai dels comuns que "no s'han sentit interpel·lades per aquesta plataforma". "Cada setmana des del nostre naixement demostrem que som una força republicana, progressista i sobiranista que aposta directament pel dret a decidir", ha insistit.

Encara que considera que "el debat ideològic sempre és benvingut", Albiach ha retret a Sobiranistes la manera en que han canalitzat les seves crítiques: "És cert que jo hauria preferit que aquest debat ideològic, en aquests termes, s'hagués donat en els òrgans pertinents. Les coses, primer, han de parlar-se en els òrgans del partit que corresponen". Arran d'aquest pols intern, dilluns passat Elisenda Alamany va anunciar la seva renúncia com a portaveu parlamentària de Catalunya en Comú Podem, després que va ser destituït el coordinador del grup i home de la seva confiança, Marc Grau.

Amb tot, Albiach ha assegurat que "totes les companyes i companys són imprescindibles i necessaris per tirar endavant aquest projecte, aquí no sobra ningú", i de fet "la relació a nivell intern en el grup parlamentari és supercordial". "Faré tot el que estigui en la meva mà perquè Elisenda, com diputada, ara que ja no és portaveu, se senti el més còmoda possible. Seguim treballant com sempre, de manera cohesionada, com hem fet fins ara", ha assenyalat.

Albiach ha dit que "és normal que hagi canvi d'una part de l'equip tècnic, però en qualsevol cas és mínim", i ha negat que hagi intenció d'arraconar als crítics Alamany i Nuet: "Que no pateixin, continuen tenint un paper clau, important, com la resta de diputats, i en el pròxim ple es veurà". "Continuem sent l'únic grup parlamentari amb dones en tots els llocs de màxima responsabilitat i visibilitat al Parlament", ha destacat, després que Susana Segovia hagi assumit el càrrec de portaveu parlamentària que va deixar vacant Alamany.