Les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) tornen a tenir presència activa a l’Hospitalet. El matís activa és rellevant perquè, sí bé les joventuts republicanes constaven com a entitat a la ciutat, des del 2014 podríem dir que l’organització estava adormida.

D’alguna manera, les JERC de l’Hospitalet es van ressentir del mal moment del seu partit mare, Esquerra Republicana (ERC), a la segona ciutat amb més habitants de Catalunya. Una ciutat d’acollida de nouvinguts –durant els setanta, de la resta de punts de l’Estat; ara, de països extracomunitaris–, que és una plaça difícil per als partits independentistes.

Tan cert és això que no va ser fins al 2003 que ERC va aconseguir, per primera vegada des de l’arribada de la democràcia, tenir representació a l’Ajuntament.

El 25 de maig del 2003 la llista d’ERC aconseguia 5.833 vots –un 5,46% dels vots emesos– i Anna Simó es convertia en la primera i única regidora dels independentistes a la ciutat.

Crisi d’ERC 2007-2015

Malgrat que, en termes generals, des del 2003 els resultats electorals d’Esquerra han millorat al conjunt del país, a les municipals del 2007 van tornar a quedar-se sense representació al ple. Un cop per a la formació, llavors amb Eduard Suàrez com a candidat, que, malgrat haver fet molt bona feina, veia com tornava a quedar-se fora del consistori.

El 2011 no va anar millor i, tot i presentar-se en coalició amb Iniciativa, només van rebre 2.265 vots –un 2,68% del total– amb l’agreujant que Plataforma per Catalunya sí que va aconseguir, en aquest cas, dos regidors.

El procés, revulsiu d’ERC...

El maig del 2015, quan s’evidencia l’auge de l’independentisme, la sort canvia per als republicans i tornen al ple amb dos regidors: Antoni Garcia i Coque Garcia.

... i les JERC

La crisi d’ERC a l’Hospitalet es va encomanar a les joventuts del partit. Però mesos després de la remuntada d’Esquerra arran de les municipals, es va apostar per tornar a articular les joventuts republicanes.

Nova executiva

El resultat de tot plegat s’ha escenificat aquest diumenge amb la constitució oficial de la direcció de les JERC de l’Hospitalet.  

David Rodríguez n'és el portaveu; Fèlix Fontanilla, el secretari de finances; Xavier Mombiela, és el secretari d'organització, i Sara Fernández, la secretària de comunicació.

En declaracions a El Nacional, David Rodríguez ha reconegut que l’Hospitalet sempre ha estat un repte per als independentistes, però ha insistit que la bona feina que fan els dos regidors republicans al consistori forma part d’un projecte transversal per millorar la ciutat. “Estan demostrant que el que busquem amb la independència és tenir un futur millor”, ha dit.

En aquest sentit, Rodríguez ha anunciat que una de les prioritats de les JERC serà impulsar polítiques que “millorin el benestar del conjunt del jovent de la ciutat, pensin el que pensin”. Ha posat com a exemple que ERC va promoure una moció al ple, que va ser aprovada amb el suport dels altres grups municipals, amb l’objectiu d’afavorir les activitats d’oci nocturn per als joves. Rodríguez ha explicat que aquesta moció va ser impulsada per les JERC i que ERC la va presentar al plenari.

El portaveu de les JERC a l’Hospitalet ha destacat que l’exemple que cal seguir és la feina que estan fent els dos regidors republicans, que “es mouen pels barris” per saber de primera mà què necessiten els veïns i ha assumit com a prioritat la tasca social que prioritza Esquerra a la ciutat i que les JERC també fan seva.