La diputada d'ERC Jenn Díaz ha anunciat aquest diumenge que deixa la política i que, per tant, no formarà part de les llistes republicanes a les eleccions a Catalunya del pròxim 12 de maig. "Faré la promesa contrària: torno als llibres, i prometo no deixar d'estar compromesa amb la política del meu país", ha assegurat Díaz a través de les xarxes socials, lloc on ha explicat la seva sortida.

La diputada ha recordat el moment que Marta Rovira va proposar-li anar a les llistes d'ERC el 2017. "El dia que m'havia de reunir amb ella estava convençuda que volia que l'acompanyés en una campanya dura: presó, exili, tot enmig d'un 155 i ella de cap de llista. La primera presidenta de Catalunya, vaig pensar. Deu voler un llibre: l'escriuré, sí. Però no, va demanar si volia anar a les llistes. Aleshores no sabia ben bé què implicava, però vaig dir que sí", ha recordat. En aquesta línia, ha assegurat que es va comprometre a no deixar d'escriure mentre exercís el càrrec, però que "sis anys" després, prometrà el contrari. "Torno als llibres, i prometo no deixar d'estar compromesa amb la política del meu país".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jenn Díaz (@jnndiazz)


Díaz ha descrit la seva trajectòria al Parlament com "apassionant". "Modificar la llei contra la violència masclista, propostes sobre cultura, feminismes, LGTBI+, drets humans... Colòmbia, Perú, El Salvador. M'enduc molts aprenentatges: a base de riures, plors, frustració, alegria, ràbia, impotència. He après tant, que ho he desaprès tot", ha afirmat. Tanmateix, ha subratllat que "el món de la política és hostil", sobretot "per a les dones". "Crec que els darrers anys hem fet un salt qualitatiu i ja no restem impassibles davant d'aquesta realitat. Segueix sent hostil, però ja no ens conformem. També he volgut treballar per a això: perquè les que venen no s'hi trobin amb les mateixes pedres en el camí", ha afegit.

La fins ara membre d'ERC ha dedicat paraules d'agraïment a la gent amb qui ha "pencat molt", estenent-les també a altres grups parlamentaris. "Per a mi la política té sentit en la mesura que és útil i fa avançar. Això vol dir que no sempre les coses surten com voldries, però fer-ho sumant i acceptant que la negociació va també de cedir —i de no entendre que és un fracàs—, és infinitament millor. A les que segueixen, a les que es plantegen dir que sí: sóc aquí", ha conclòs.

Jenn Díaz (Sant Feliu de Llobregat, 1988) té una llarga trajectòria com a escriptora i, de fet, aquest 2024 ha publicat el seu darrer llibre Violència en tres actes (La Magrana), que barreja experiència i reflexió per recórrer el camí de víctima a supervivent i que vol servir d'acompanyament per totes aquelles que viuen aquesta situació. Abans, ja havia escrit Belfondo (2011), El duelo y la fiesta (2012), Mujer sin hijo (2013), Es un decir (2014), Mare i filla (2015), Vida familiar (2016), amb el qual va guanyar el premi Mercè Rodoreda, i Dona i poder. Com i per què feminitzar la política (2020). Ara, després del seu pas per la política arran de l'1 d'Octubre, tornarà a endinsar-se al món de la literatura.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!