Com si la sentència del Tribunal de Luxemburg sobre Oriol Junqueras no hagués existit: per a la JEC no va crear doctrina. Després que l'eurodiputada electa Clara Ponsatí no s'hagi presentat aquest dimarts a Madrid per acatar la Constitució, la Junta Electoral Central l'ha tornat a convocar aquest mateix dijous a les 13 hores. Rebutja les seves al·legacions i l'obliga a desplaçar-se a Espanya per accedir al càrrec. A més, l'òrgan electoral l'adverteix que en cas de no fer-ho el seu escó serà declarat vacant. Tot això malgrat que el TJUE va sentenciar que la condició d'eurodiputat s'adquiria des de la proclamació de resultats, i que no calia anar a Madrid a acatar la Constitució espanyola. De fet, ni Carles Puigdemont ni Toni Comín han hagut de passar per aquest tràmit.

La Junta Electoral Central havia convocat aquest dilluns al migdia els cinc eurodiputats que guanya Espanya amb el Brexit: un del PSOE, un de Vox, un del PP, un de Ciutadans i un de JxCat. I a la cita hi han acudit els altres quatre eurodiputats electes, excepte Clara Ponsatí, que es troba exiliada a Escòcia amb una euroordre i una ordre de detenció nacional dictades pel magistrat Pablo Llarena. Anar a Madrid hauria pogut suposar la seva detenció.

Després d'aquesta plantada, la JEC ha decidit tornar-la a citar en 48 hores, aquest dijous a la una del migdia, "advertint-la que en el cas de no fer-ho haurà de declarar-se vacant provisionalment aquest escó fins que es compleixi aquest requisit". Així ho ha traslladat, també, a l'Eurocambra. Es repeteix la mateixa història que després de les eleccions europees, quan el juny van declarar vacants els escons de Junqueras, Puigdemont i Comín.

 

En el seu acord, la JEC argumenta que els casos de Puigdemont i Comín, que van accedir al càrrec després de la sentència del TJUE sense acatar la Constitució espanyola, “no pot servir de fonament” per a Ponsatí. Recorda que l’article 224.2 de la LOREG sobre aquest tràmit és aplicable fins que Luxemburg o tribunals estatals no diguin el contrari. En síntesi, l’àrbitre electoral reconeix la immunitat a Ponsatí, però indica que “això no exclou que hagi de complir el requisit d'acatament constitucional establert en l'article 224.2, ni que pugui exigir la seva realització mitjançant procediments diferents dels establerts legalment”.

Per la seva part, Marcos Ros (PSOE), Gabriel Mato (PP), Adrián Vázquez (Cs) i Margarita de la Pisa (Vox) han pogut complir el tràmit sense cap problema.