La Junta Electoral Central ha tombat, de moment, la petició del PP d'ampliar el termini per poder votar per correu de cara a les eleccions generals del 23-J. Així s'ha pronunciat l'organisme arbitral, a través d'una resolució de la seva Presidència dictada aquest dijous. En la resolució, la JEC denega la sol·licitud al·legant informes de l'Oficina del Cens Electoral i de la Societat Estatal Correus i Telègrafs, en els quals es posen de manifest "les mesures que estan adoptant tots dos organismes" per facilitar l'exercici del vot postal. La JEC argumenta que consideren els problemes que es podrien derivar de la modificació dels terminis establerts per a la sol·licitud i lliurament del vot per correu, "no és procedent adoptar en aquest moment cap altra mesura addicional". El termini per sol·licitar el vot per correu va acabar aquest dijous 13 i els votants tenen fins al dijous 20 de juliol per dipositar els seus vots en les oficines postals.

📃 Llistes electorals a les generals 2023: partits i candidats

Feijóo contra Correus

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha estat objecte de les crítiques durant els darrers dies per unes declaracions on demanava als carters "treballar al màxim" per garantir el vot. Feijóo va reclamar que ho fessin "amb independència dels seus caps" per aconseguir "repartir tots els vots abans que acabi el termini". Una afirmació que no ha agradat als socialistes, que l'han acusat de qüestionar el mecanisme del vot per correu. "Feijóo és un ultra amb pell de xai perquè fa servir les mateixes tècniques que l'extrema dreta, diu mentides i qüestiona el vot per correu i el sistema democràtic al nostre país", va afirmar el ministre de Presidència, Félix Bolaños.

No és l'única topada que ha tingut Feijóo amb Correus. Aquest divendres, el popular ha acusat l'actual direcció de Correus d'"incompetent" i ha retret que hagi "trigat tant" a posar reforços per garantir el vot per correu davant les generals del 23 de juliol. Dit això, ha afirmat que si d'ell depengués el seu actual president, Juan Manuel Serrano, que va ser cap de gabinet de Pedro Sánchez, ja hauria estat destituït. "Per què han trigat tant a posar reforços? Per què han improvisat tant? I per què Correus perd mil milions d'euros en els últims anys?", ha preguntat Feijóo en una entrevista a Onda Cero. En aquest sentit, ha indicat que el vot és un dret constitucional i si, quan falten 10 dies perquè finalitzi el termini per votar, "més d'un milió de persones que han sol·licitat el vot, no el tenen", estarien davant "un supòsit gravíssim".

Nou rècord de sol·licituds de vot per correu

Les peticions de vot per correu per a les eleccions generals del 23-J han batut rècords. Unes 2,6 milions de persones han sol·licitat el vot per correu, segons ha confirmat Correus. Del total de peticions, 1.924.976 s'han presentat de manera presencial en la xarxa d'oficines postals i 697.832 de manera telemàtica a través de la web de Correus. A Catalunya, se n'han demanat 224.207 vots per correu. Per demarcacions, la que ha registrat més sol·licituds és Barcelona, amb 186.404; a Girona 12.616; a Tarragona 14.477, i a Lleida 10.710.

La xifra suposa un 94,71% més respecte al nombre total de sol·licituds admeses en les eleccions generals del 2019, (1.346.995) i un 80,45% més que les registrades en les de 2016 (1.453.446), que era la data que ostentava el rècord.