La Junta Electoral Central (JEC) ha decidit obrir un expedient sancionador a la ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, per vulnerar de manera reiterada el deure de neutralitat en període electoral en les rodes de premsa posteriors al Consell de Ministres. Rodríguez acumula tres denúncies consecutives en les quals la JEC adverteix a la portaveu del govern espanyol en relació amb l'article 50.2 de la Llei orgànica del Règim Electoral General (LOREG) que prohibeix des de la convocatòria d'eleccions —publicada al BOE a inicis d'abril— fins a la seva celebració "qualsevol acte organitzat o finançat" pels poders públics "que continguin al·lusions a les realitzacions o als assoliments obtinguts per les autoritats públiques". 

Avisos reiterats

La primera alerta per part de la JEC a la ministra portaveu per vulnerar el seu deure de neutralitat en període electoral en declaracions públiques va ser després de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres del 4 d'abril, en les quals, i segons apunta l'organisme arbitral, Rodríguez va fer "manifestacions valoratives d'assoliments aconseguits en matèria d'ocupació, amb connotació electoralista", quan va comentar les dades de l'atur. El segon avís va ser a conseqüència d'una denúncia presentada pel PP des de Gènova, contra unes declaracions de Rodríguez també en roda de premsa, en les quals va realitzar una valoració en ser preguntada pels periodistes sobre la política d'habitatge del PP i va criticar a Alberto Núñez Feijóo afirmant que "se salta la Constitució". 

Segons apunta la JEC, Isabel Rodríguez va emetre "des d'un acte institucional" com ho és la roda de premsa "manifestacions valoratives que desqualifiquen polítiques i programes d'un determinat partit polític", en aquest cas el PP, alhora que "s'emeten apreciacions negatives" respecte a un líder polític, com Feijóo, "la qual cosa comporta inequívoques connotacions electoralistes".

Respecte absolut a la JEC

La ministra de Política Territorial ha afirmat aquest dijous que com a afectada encara no coneix la resolució en relació amb l'obertura d'expedient sancionador. Tanmateix, ha manifestat el "respecte més absolut sempre a aquestes", al mateix temps que ha deixat clar als mitjans que la seva tasca "com a portaveu del govern espanyol el que tracte sempre és d'atendre les seves preguntes" i, en qualsevol cas, ha dit, "quan se m'interpel·la sobre un assumpte concret, atendre en aquesta concreció".

A més, ha insistit que "estem en un període electoral que sempre és apassionant, però sens dubte per a la ciutadania el més important en un període electoral és saber què proposem" cadascuna de les formacions polítiques.

Denúncia del PP

El passat 12 d'abril el PP va presentar una reclamació davant la JEC contra la ministra portaveu al·legant que la roda de premsa de Rodríguez es va convertir "més aviat en un míting del PSOE". En aquell moment va reclamar obrir un expedient sancionador i retirar les seves declaracions de la pàgina web oficial de la Presidència del govern espanyol. En el seu escrit, els populars indicaven que Isabel Rodríguez va afirmar en aquesta compareixença "electoralista" que "mai com avui havia crescut tant l'ocupació", qualificant les dades conegudes aquest dia d'"històrics i magnífics".

Segons van indicar, la ministra va dir llavors que no entenia que quan la majoria estan "contents" i "feliços de celebració" per aquestes xifres, "el principal partit de l'oposició i qui el dirigeix trobi en això una ocasió per estar enfadat o per discutir al govern espanyol". El PP va assenyalar que aquestes manifestacions no són a resposta de preguntes dels periodistes sinó que es van realitzar en l'exposició de la compareixent, "evidentment premeditada amb l'ànim de donar publicitat a les dades d'ocupació" coneguts aquest mateix matí del 4 d'abril. Segons el PP, s'acreditava un "contingut clarament electoralista, fent constant referència als assoliments obtinguts pel govern espanyol" i suposava "una evident extralimitació en l'obligació d'informar sobre els acords adoptats en el Consell de Ministres", convertint la compareixença "més aviat en un míting del PSOE".