Va ser un “acte conscient i voluntari”. Però no rebrà cap sanció per part de l’àrbitre electoral. En una resolució aquest dijous, la Junta Electoral Central ha desestimat la denúncia presentada pel PP contra el Ministeri de l’Interior per haver fet campanya per Salvador Illa des de les xarxes socials oficials del departament. La JEC es limita a constatar que va ser esborrat i a demanar que no es torni a repetir en el futur. Tampoc no ha estimat la denúncia per l’últim acte conjunt que van protagonitzar el president espanyol Pedro Sánchez i Illa, durant el qual el primer li va dedicar unes paraules.

La piulada denunciada, publicada al compte oficial del Ministeri de l’Interior, deia el següent: “El meu reconeixement i agraïment a Salvador Illa, pel seu coratge i treball incansable davant la COVID i pel seu tarannà dialogant i serè. Són qualitats que el fan idoni per a liderar el canvi que necessita Catalunya. Una forta abraçada. F. Grande-Marlaska”. Va ser publicat el passat 26 de gener a les 21:11, i va estar publicat fins a les 22:00 del mateix dia, gairebé una hora sense que ningú fes res.

mensaje marlaska Illa TwitterLa Junta Electoral Central constata que vulnera el principi de neutralitat dels poders públics. És més, assegura en l’acord que “no pot parlar-se d’error material, com sosté l’autoritat denunciada”. Per això conclou que va ser “un acte conscient i voluntari”. No obstant això, subratlla que va haver-hi una “immediata rectificació”. Així, la resolució es limita a declarar l’incompliment de la normativa electoral i “instar que no es repeteixi en el futur”. Però descarta l’obertura d’un expedient sancionador.

La JEC també tomba la denúncia contra les declaracions de Pedro Sánchez en una visita institucional a l’Agència Espanyola del Medicament, l’últim acte amb Salvador Illa com a ministre. El president espanyol li va dedicar unes paraules de comiat, assegurant que “la teva feina ha demostrat que tens virtuts de lideratge públic i amb una visió del que es necessita al sistema de salut i a Catalunya”. Però l’àrbitre electoral no veu motius per estimar la impugnació: “Aquestes paraules, en el context en què van ser manifestades, tenen una finalitat predominant d’agraïment a qui deixava de formar part del govern espanyol, sense que pugui apreciar-se una connotació electoralista”.