La Junta Electoral Central (JEC) ha decidit portar a Fiscalía la ministra de Seguretat Social, Elma Saiz, la portaveu socialista a l'Ajuntament de Madrid, l'exministra Reyes Maroto; i el PSOE de Madrid per fer campanya pel candidat socialista a la Generalitat, Salvador Illa, en la jornada de reflexió de les eleccions catalanes. La JEC entén que això pot ser delicte i ho comunica al Ministeri Públic per si considera pertinent obrir diligències. L'article 53 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) prohibeix "difondre propaganda electoral ni realitzar cap acte de campanya electoral una vegada que aquesta hagi legalment acabat". I en les seves diferents resolucions la Junta Electoral té establert que ni la jornada de reflexió ni durant la jornada de votació no es poden "dur a terme actuacions que puguin ser considerades com a propaganda electoral en qualsevol forma".

 

L'incompliment d'aquesta normativa està previst expressament a l'article 144 de la LOREG, que estableix "seran castigats amb la pena de presó de tres mesos a un any o la de multa de sis a vint-i-quatre mesos" que duguin a terme actes de propaganda una vegada finalitzat el termini de la campanya electoral.

Dos missatges a X (antic Twitter)

La ministra Saiz va ser denunciada pel PP perquè, en el seu compte personal de la xarxa social X, l'antiga Twitter, la jornada de reflexió es va fer eco d'un missatge de Salvador Illa i va expressar el seu suport a l'obertura d'una nova etapa a Catalunya. La JEC coincideix que compartir aquests missatges "podria constituir un acte de propaganda electoral emès en una xarxa social, amb projecció pública i el dia que està prohibida." Quant a Rayes Maroto, també va ser el PP que la va denunciar per difondre a X la jornada de reflexió un missatge amb l'enunciat "Salvador" i la imatge amb la silueta del candidat socialista a la Generalitat que va ser difosa en campanya pel PSC. En la seva resolució, l'organisme arbitral també aprecia que hi ha indicis de propaganda electoral fora de termini, contravenint la LOREG.

"Un gest d'afecte"

Respecte al PSOE de Madrid, es tracta d'un missatge denunciat per Vox i amb el mateix contingut i imatge de l'utilitzat per Reyes Maroto i difós igualment en la jornada de reflexió. En conseqüència, i malgrat que el partit al·legava que només era un "gest d'afecte" amb el PSC, la JEC també veu una possible vulneració de la llei. Per tot això, "la Junta Electoral Central acorda deduir testimoni de les actuacions realitzades i traslladar-lo al Ministeri Fiscal per si poguessin ser constitutives del delicte electoral tipificat a l'article 144.1 LOREG". Aquests acords són ferms en la via administrativa i contra ells ja només cap la interposició de recurs contenciós administratiu davant de la Sala Tercera del Tribunal Suprem en el termini de dos mesos des de la seva notificació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!