Finalment, Oriol Junqueras no podrà participar en el debat d'aquesta nit a TV3. Després de rebre un informe negatiu d'Institucions Penitenciàries, la Junta Electoral Central ha denegat aquest dimarts l'autorització al cap de llista d'ERC a les eleccions europees. D'aquesta manera, el màxim òrgan electoral tanca la porta que havia obert la Junta Provincial.

Concretament, el president de la JEC denega la sol·licitud de participació en el debat “perquè s'ha plantejat fora de l’horari establert per a la sala de videoconferències i a més resulta incompatible amb el règim general d’horari del centre penitenciari”. Per altra banda, també ha rebutjat dues peticions d’entrevista, amb Catalunya Ràdio i el diari Ara aquest dijous al matí, “perquè estava ja reservada la sala de videoconferència durant aquest horari per actuacions de diferents jutjats".

 

Després de l’informe emès aquest dimarts al migdia per la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries, i davant dels motius d’urgència, el president de la Junta Electoral Central, Segundo Menéndez, ha adoptat la decisió “de conformitat amb el criteri precedent de la Junta Electoral Central en aquesta matèria”. La resta de peticions, posteriors al dia 16 de maig, les deixa per a la seva pròxima reunió, que tindrà lloc aquest dijous al migdia.

Aquest dilluns, la Junta Electoral de Barcelona va donar llum verda a la participació de Junqueras i Toni Comín per via telemàtica. Però la JEC ha acabat tombant aquesta possibilitat després de l’informe negatiu d’Institucions Penitenciàries. Des d'aquest òrgan argumenten que els presos han de ser a les seves cel·les a les vuit del vespre. Per tant, el debat alteraria el normal funcionament de la presó de Soto del Real.