La Junta Electoral Central (JEC) ha deixat en suspens el debat electoral d'Atresmedia, l'únic amb els líders dels partits espanyols, del pròxim 23 d'abril perquè no respecta la proporcionalitat parlamentària, ja que inclou l'extrema dreta de Vox, que actualment no té cap diputat a les Corts espanyoles ni al Senat ni al Congrés.

La JEC hauria pres aquesta decisió i ha suggerit a la cadena de televisió que faci una altra proposta, és a dir, l'organisme electoral ha emplaçat Atresmedia, la televisió del Grup Planeta, a canviar el format del debat.

 

La decisió de la JEC respon a un recurs de JxCat, PNB i Coalició Canària on es demanava la suspensió del debat perquè Vox no té cap representació i, per tant, el debat no compleix amb tots els requisits que estableix la LOREG, la llei electoral espanyola.

Segons les formacions que han interposat el recurs, seria una discriminació que s'inclogués la formació d'extrema dreta al debat i no hi poguessin participar la resta de partits que sí que compleixen els requisits de la llei electoral. 

Concretament, en la resolució de la JEC, s'apunta a dos motius per haver pres aquesta decisió, en primer lloc perquè Vox no compleix la condició de "grup polític significatiu", condició que s'aconsegueix obtenint el 5% dels vots a tot l'Estat, Vox només va obtenir el 0,2% en les últimes eleccions espanyoles.

En segon lloc, l'organisme electoral també apunta que aquest cinc per cent dels vots s'ha d'aconseguir a l'àmbit territorial del mitjà de difusió que ofereix el debat, en aquest cas el d'Atresmedia, és a dir, tot l'estat espanyol.

Queixes dels candidats

La decisió de la JEC no ha estat ben rebuda entre els candidats. El líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha qualificat d'"absurd" el vet en una televisió privada i ha defensat la idea d'un debat obligatori de candidats a la televisió pública. Pablo Casado, número u del PP, també ha defensat una idea diferent de debat, en aquest cas un cara a cara entre ell i Pedro Sánchez.

En una piulada a un compte oficial de Vox, el partit ha denunciat que la mateixa JEC "va acceptar Podemos i Cs quan no tenien representació al Congrés". El líder de la formació d'ultradreta, Santiago Abascal, ha afirmat també a Twitter que "alguns no saben què fer per excloure Vox o per incloure els seus socis separatistes i colpistes en el debat".

Sánchez no tanca la porta a un debat en altres mitjans

El Comitè Electoral del PSOE ha anunciat la "disposició" de Sánchez a debatre "amb altres candidats" en els termes acordats "pel o els mitjans de comunicació" que organitzin "el debat" i els representants de "totes les forces polítiques concernides". El PSOE diu que "respecta" aquesta decisió de la Junta i que "escoltarà i estudiarà" les diferents alternatives de debat "que es plantegin en els pròxims dies".

Cal recordar que Sánchez va acceptar participar en el debat a cinc amb la presència de Vox i en canvi va declinar ser al debat a sis sense Vox que aquest mateix dimarts celebra TVE.