L'exsecretari general de l'OTAN i exministre socialista, Javier Solana, ha proposat en un article al diari El País que la UE, i per tant Espanya, reconeguin de forma unilateral l'Estat palestí, com una solució per contrarestar les posicions del president nord-americà, Donald Trump. L'article de Solana ha estat compartit a la xarxa pel PSOE, que l'ha titllat de "brillant". Però el suport de Solana a la independència unilateral de Palestina ha provocat una forta discussió a la xarxa, perquè hi ha aparegut de forma immediata l'ombra de Catalunya.

"Si la UE reconeix l'Estat palestí, Israel reconeixerà de forma immediata la República catalana. I els Estats Units intervindran després de nosaltres. Espanya pateix una falta total de tàctica. L'autor de l'article és l'exsecretari general de l'OTAN. Donald Trump, necessitem aliats, no pas analfabets", ha escrit el tuitaire Mal Sperit.

El president de l'Associació Catalana d'Amics d'Israel (ACAI), Toni Florido, l'ha matisat: "Hi estic d'acord, però l’equivalència no funciona. Catalunya, com Israel, té la legitimitat nacional no reconeguda pels veïns. Fins i tot aquests volen la palestinització (Tabàrnia) del país. El gran (món àrab/Espanya) assetja el petit (Israel/Catalunya), aquesta és l’equivalència correcta", ha apuntat. La membre de l'Entesa Juedocristiana de Catalunya Simi Benarroch li ha donat la raó.

Altres reaccions han estat més espontànies, per la contradicció entre el discurs legalista que fa l'unionisme respecte a Catalunya i el fet que Solana en prescindeix quan es tracta de Palestina.