El catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla Javier Pérez Royo ha reconegut aquest dijous en una entrevista al programa Al rojo vivo de La Sexta, que la situació del president espanyol, Pedro Sánchez, és desesperada, i atribueix a això la convocatòria d'eleccions anticipades per al 23 de juliol. "Si no ho hagués fet, no arribava al desembre", ha assegurat, fins al punt que no dissoldre les Corts "no era una opció" viable per als socialistes. El motiu d'aquesta pressió van ser els pèssims resultats d'Unidas Podemos, que deixen sense credibilitat la majoria governamental de Sánchez.

Perez Royo ha indicat que el PSOE i Unidas Podemos estan ara "en circumstàncies difícils", però amb la convocatòria electoral no hi ha una sentència final. "L'avantatge de la dreta no és definitiu", ha argumentat, i ha considerat que tot dependrà de com reaccionin els partits de més a l'esquerra. 

El que Sánchez no controla

 

"Jo crec que encara hi ha partit, però el problema és que Pedro Sánchez, el PSOE, no depèn de si mateix. El PSOE no ha tingut un mal resultat, i a més pot fer una campanya amb un programa coherent, i posant de manifest que les decisions que s'han pres en aquests quatre anys han tingut un resultat positiu per al país. El problema és que Sánchez depèn del que faci la resta de l'esquerra, i això és una cosa que el PSOE no controla. Aquí és on es jugarà la partida. La partida es jugarà en com es presenti l'esquerra a l'esquerra del PSOE. Això ho veurem en uns quants dies", ha apuntat molt convençut.

 

Segons el catedràtic, des de l'any 2015, la dreta espanyola ha estat minoritària al Congrés, i a més es va configurar una majoria alternativa amb la moció de censura del 2018 "i que s'ha mantingut fins avui". "El PSOE ha d'aspirar a repetir el bloc que es va constituir en la moció de censura del 2018 [entre PSOE, Unidas Podemos, ERC, Bildu i Compromís]. Això és possible després del 28-M? És el que s'ha de veure, perquè Podemos ha quedat quasi exparlamentari", ha recordat. Si aquesta esquerra "no fa els deures", Pérez Royo dona per fet que governarà el PP.

A més de la forta davallada d'Unidas Podemos en les eleccions de diumenge, tant en les municipals com en les autonòmiques, ERC ha tingut una pèrdua de 304.233 vots. En el conjunt de l'Estat, els socialistes han perdut 403.741 vots, proporcionalment molt menys que el partit d'Oriol Junqueras. L'exalcalde de les Borges Blanques (les Garrigues), exdiputat i exsenador d’ERC, Miquel Àngel Estradé, ha criticat la postura que ha pres la direcció del partit davant la situació preocupant que va deixar diumenge. "Obtenir un regidor més a Santa Coloma de Gramenet a canvi de perdre'n dotzenes a Balaguer, La Ràpita, Barcelona, Solsona, Tàrrega, Montblanc o Lleida i un grapat d'alcaldies, és un resultat ben galdós", ha criticat Estradé, tot i que, ha ironitzat que des de la direcció poden estar contents "perquè nosaltres treballem per la Catalunya sencera".