La consulta que farà aquest dijous i divendres Junts als seus militants sobre la continuïtat del Govern i el paper que ha tingut ERC en aquesta crisi han planat en la intervenció que ha protagonitzat aquest dimarts el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, al Parlament. Giró ha advertit a tots els membres del govern que han d'estar a l'alçada de les seves responsabilitats i els ha aconsellat "cintura".

"Durant aquest dies hauran sentit dir que les coses s'han de decidir amb el cap i amb el cor, però no amb l'estómac. Hi estic plenament d'acord, el cap i el cor, però encara hi posaria un tercer element per assegurar que els membres d'un govern de coalició, tots els membres d'un govern de coalició, estiguem a l'alçada de la nostra responsabilitat i del que s'espera de nosaltres. Cap i cor, sí, però també cintura", ha assegurat en les darreres paraules amb què ha tancat la resposta a una interpel·lació del diputat de Cs Nacho Martín Blanco.

 

Estabilitat del Govern

Giró, que no ha amagat en cap moment la seva aposta per continuar al Govern, ha aprofitat la intervenció per reiterar el seu compromís amb l'executiu. "En aquests moments, a mi el que més em preocupa és l'estabilitat del Govern per tal de poder disposar d'uns bons pressupostos per aquest hivern, per tal de servir als ciutadans i les empreses i per tal de seguir avançant en el camí cap a la plena sobirania", ha assegurat.

Ha admès que els pressupostos que prepara no seran al 100% els que voldria fer, ni la fiscalitat que voldria, perquè els han de pactar els dos partits que formen part del Govern i a més, com a mínim, han de negociar-ho amb un altre grup. Amb tot ha assegurat que fa seus "els pressupostos que acabi sortint de la negociació i la fiscalitat que en surtin". "Els defensaré amb tot el compromís i lleialtat perquè seran els pressupostos del Govern i, per tant, seran els meus pressupostos", ha reblat.

Servir els ciutadans

El conseller ha aprofitat per fer una reflexió sobre què significa una acció de govern lleial i responsable. Ha subratllat que tots els governs de coalició del món funcionen perquè hi ha "cooperació i transacció" entre els socis. "Cada soci de la coalició ha de comprendre que ha d'estar al Govern mentre pensi que pot aportar més valor pels ciutadans i pel país estant-hi que no estant-hi. Entenc la política com l'ofici més noble de tots: buscar el bé comú i l'interès general del país. I la responsabilitat més gran d'un partit és decidir quina és la millor manera de servir els ciutadans en cada moment", ha reblat. El conseller ho ha sintetitzat explicant que els polítics han de fonamentar les seves accions en un càlcul senzill: què hi guanyen i què hi perden els ciutadans amb les seves accions.

Giró ha explicat, en resposta a la interpel·lació del diputat taronja que hi ha un acord per no tocar els impostos en els propers pressupostos, tot i que personalment apostaria per apujar el mínim exempt, personal i familiar de l'IRPF, i per apujar el mínim exempt de l'impost del patrimoni de 500.000 a 700.000 euros, per tal que els petits patrimonis estiguin en uns nivells equivalents als de la majoria de comunitats i tornar al nivell previ a les retallades del 2012.