És aficionat al parapent i confessa que és un rumbero. Als seus 50 anys, Jaume Collboni és ja un gat vell de la política, l'orgànica i la institucional. Ell i Colau són els dos únics candidats a l'alcaldia de Barcelona que repeteixen. Ell i Colau van manar junts a l'Ajuntament durant un any i mig, entre la primavera de 2016 i novembre de 2017. Ell i Colau són ara rivals. Perquè aquella ruptura va passar factura. L'actual alcaldessa va expulsar el PSC del govern municipal pel suport dels socialistes al 155. Des de llavors, Collboni ha promogut i secundat diverses reprovacions contra Colau. Malgrat tot, assumeix que hi haurà de pactar si vol governar. 

La seva fixació ha estat evitar que el debat sobre el procés marqui el compàs de la campanya. Les seves expectatives han anat de menys a més, sobretot després de la incontestable victòria de Pedro Sánchez el 28-A. Collboni aspira a aprofitar el rebuf socialista. En aquesta entrevista per a ElNacional.cat explica com pensa resoldre els principals problemes que afronta la ciutat, però també destapa la seva cara més amagada. 

Habitatge

Colau no ha donat una resposta adequada en matèria d'habitatge, ni pel que fa a les situacions d'emergència ni tampoc en lloguers assequibles. És la premissa de la qual parteix Jaume Collboni, que aposta per posar el focus de les seves polítiques sobretot en els joves de classe mitjana treballadora, el segment de població més afectat per la situació, segons els socialistes.

Seguretat

Per què Barcelona té un problema amb la inseguretat i Madrid no? Per a Collboni la resposta és senzilla, perquè el govern municipal dels comuns no ha reconegut el problema i no ha confiat en la Guàrdia Urbana. Els socialistes prometen incorporar 1.000 nous agents, per aconseguir una atenció de major proximitat, recuperant la figura del guàrdia de barri. 

Turisme

Que Barcelona esculli els turistes i no al revés. És a dir, que el turisme estigui al servei de la ciutat, just el contrari del que passa actualment a Barcelona. És la proposta dels socialistes per ordenar l'allau que viu -i pateix- la ciutat. 

Medi Ambient

La lluita contra el canvi climàtic és una de les principals prioritats del programa de Collboni. Amb una proposta essencial, protegir el peató, ja que a Barcelona el mitjà de transport que més es fa servir és anar a peu, més del 50% dels desplaçaments. Entre les mesures que presenta el PSC, que el transport públic sigui gratuït en dies d'índex elevat de contaminació. 

Procés

Com han fet els socialistes a la resta d'institucions, des del Congrés al Senat, passant pel Parlament, Jaume Collboni va defensar en el seu dia que es donés suport al 155. De cara als pròxims quatre anys, aposta perquè Barcelona tingui projecte propi al marge de la resta d'administracions i que, per tant, no se subordini al procés independentista. 

Cultura

Quan el PSC va entrar al govern municipal, una de les àrees de les quals es van ocupar va ser cultura. Collboni treu pit de la feina que van fer i proposa seguir estirant d'aquell fil. 

Les eleccions de 2015 van ser un autèntic fracàs pel PSC, que va recollir els pitjors resultats de la seva història a Barcelona. Va perdre la meitat dels vots de la ciutat que havia governat durant 32 anys, fins que va arribar Trias i, després d'ell, Colau. Al capdavant d'aquella dolorosa derrota hi havia Jaume Collboni, que ara torna a entomar el repte. La part positiva, que quan un ha tocat fons només li queda començar a remuntar.