Primer acte de campanya de Jaume Collboni. Després de la seva sortida del govern municipal de Barcelona capitanejat per Ada Colau fa ara deu dies, el socialista ha participat aquest dijous en un acte organitzat per la 22@Network, l'associació empresarial que reuneix les principals activitats econòmiques d'aquest districte barceloní. L'indret escollit no ha estat casual: Collboni s'ha alçat, i així ho ha recordat durant la seva intervenció, en un dels principals defensors del projecte 22@. La intenció, de cara al futur, és ampliar-lo per aconseguir un milió de metres quadrats en oficines i generar 60.000 llocs de treball en un sector "que generar llocs de treball qualificats". Però el seu model també advoca per convertir el districte en un autèntic barri de Barcelona, amb 17.000 habitatges nous, 12.000 dels quals seran de protecció oficial per així poder aconseguir un espai amb "mixtura d'usos". "Fem una ciutat d'oportunitats i habitable, una ciutat per treballar i viure".

És el model que l'alcaldable socialista, que tindrà el repte el pròxim 28 de maig, i per tercer cop, de guanyar les eleccions municipals, ha posat sobre la taula al llarg de l'hora i mitja d'acte. Davant d'un públic variat, amb presència de figures del món econòmic, però també del tercer sector, del sindical i del polític. I en una taula compartida amb l'històric del nacionalisme català i exsecretari general de Convergència Democràtica de Catalunya, Miquel Roca. L'advocat de professió va ser també regidor a Barcelona durant la darrera legislatura del segle passat, i ha decidit acompanyar Collboni aquest dimarts atenent al seu vincle que és també personal. El socialista no ha evitat transmetre-li la seva estima i fixar-lo com un dels "sèniors de la política" que consulta regularment.

L'herència d'un dels pares de la Constitució s'ha fet notar en el discurs del dirigent del PSC a Barcelona. D'una banda, per la seva defensa de bastir ponts. Collboni ha reivindicat la necessitat de "generar pactes i consensos" i rebaixar els decibels de la política. Una idea que ha agradat molt a Miquel Roca, i que el socialista ha volgut portar més enllà subratllant l'exemple de com el PSC ha aconseguit arribar a un acord amb el Govern de la Generalitat pels pressupostos aquest mateix dimecres. "Si Salvador Illa sense ser president i Jaume Collboni sense ser alcalde han aconseguit tot això per Barcelona i Catalunya, què aconseguiran quan ho siguem?", ha llançat.

I la influència convergent també s'ha fet palesa amb la voluntat del socialista de generar complicitats amb el teixit empresarial. "Barcelona ha de donar oportunitats", ha defensat, apostant també per "alliberar les energies" del món econòmic. En aquest punt, però, algunes divergències amb el nacionalista català, perquè Collboni ha recuperat l'experiència del 2017 per defensar la necessitat de recuperar totes aquelles empreses que van marxar de Catalunya pel procés. I també, com a socialista, ha reivindicat la seva particular visió de ciutat "socialdemòcrata", mot que ha emprat en diverses ocasions. "Som amics de l'activitat econòmica i de la prosperitat", ha explicat. "Estem a favor del creixement econòmic i de la iniciativa privada a la ciutat, per després poder fer una redistribució d'aquesta riquesa".

Dards a tort i a dret

Malgrat centrar-se a explicar el seu model de ciutat, Collboni no ha pogut evitar reafirmar-lo en contraposició a les apostes dels seus rivals. D'una banda, contra la seva excompanya de govern municipal, l'alcaldessa Ada Colau, sense fer-ho explícit, però al·legant que Barcelona no ha estat al nivell en els darrers anys pel context polític i també pel seu "lideratge". "Hem perdut oportunitats en part per la manca de determinació i lideratge de la ciutat", ha reblat. I també contra dos dels seus altres principals rivals, en una cursa per l'alcaldia que es preveu a quatre (i que de moment no se li pinta massa bé per al socialista): Xavier Trias i Ernest Maragall. Contra ells, l'atac s'ha centrat en el seu caràcter independentista i ha estat breu, però nítid: "A Barcelona cal generar confiança. Amb un alcalde que sigui independentista, aquesta confiança no es generarà".