"Context d'amenaça difícil i pròxima”, així descriu el conseller d’Interior, Jordi Jané, el risc d’una acció del terrorisme gihadista a Catalunya en la carta que va fer arribar aquest 6 de juny al ministre d’Interior, José Ignacio Zoido, reclamant-li una reunió de la Junta de Seguretat.

“En el passat any 2016 van augmentar significativament les mencions a Espanya en la producció propagandística gihadista i, com bé coneixes, entre les amenaces han existit també referències directes a Catalunya en infogrames i missatges dels terroristes”, alerta Jané al ministre en una llarga missiva on recorda les nombroses ocasions en què ha reclamat la reunió d'aquest òrgan de coordinació de forces policials.

Carta de Jordi Jané al ministre d'Interior by El Nacional on Scribd

Dues reunions en el despatx del ministre i un rosari de trucades telefòniques sense resposta i cartes s’han anat succeint una rere l’altra de manera infructuosa, es queixa el conseller, que recorda que fa més de vuit anys que no es reuneix la Junta tot i les reiterades peticions del Govern.

Jané apunta que, després de converses entre alts càrrecs d’Interior i comandaments policials, es va arribar a tancar un ordre del dia el mes de març amb la voluntat de convocar la reunió l’abril. Es van oferir cinc dates per concretar dia i hora i no es va rebre resposta a cap d’elles. Tot just es va retardar la cita per al mes de juny.

El conseller argumenta el nivell 4 sobre 5 d’alerta terrorista que existeix des de fa més de dos anys i que només el 2017 s’han fet a Catalunya 9 de les 26 operacions policials contra el terrorisme que hi ha hagut a l’Estat i 13 de les 35 detencions de presumptes implicats.

“Considero que ja hem esperat prou temps per poder concretar la data en què hauríem, de comú acord, de convocar la Junta de Seguretat de Catalunya i crec, sincerament, que els ciutadans no entendrien que en aquest àmbit de la seguretat no es plasmin tan aviat com sigui possible els necessaris acords”, adverteix tot insistint que la convocatòria és ja “imprescindible”.