L'exministre d'Exteriors d'Eslovènia i eurodiputat, Ivo Vajgl, juntament amb un grup d'eurodiputats i diputats europeus ha visitat aquest dimarts a la tarda els polítics empresonats a Lledoners. Vajgl ha assenyalat que estaran "molt atents" durant el judici de l'1-O que ha de començar en les properes setmanes "per assegurar que es respecten les lleis europees". "És una vergonya europea el que està passant a Catalunya", ha criticat Ivo Vajgl. Per ell, "s'hauria de conèixer que Espanya està violant les lleis de la Unió, perquè ha construït un relat per poder iniciar un procés judicial monstruós només comparable als dels règims totalitaris".

El grup de diputats europeus i eurodiputats vol conèixer el cas català de primera mà. A la visita hi han assistit també el diputat belga Peter Luykx i el senador italià Roberto Rampi. Els ha acompanyat l'exministre d'Exteriors d'Eslovènia i eurodiputat liberal, Ivo Vajgl, que ja és la segona vegada que entra a Lledoners a entrevistar-se amb els presos i també va visitar el president Carles Puigdemont quan el van tancar a la presó alemanya.

Vajgl ha parlat de "vergonya europea" per definir la situació judicial a la qual s'ha arribat com a conseqüència del referèndum de l'1-O a Catalunya. L'eurodiputat i exministre d'Exteriors opina que el judici no s'hauria de celebrar, "perquè Espanya ha construït un relat per poder iniciar un procés judicial monstruós, només comparable als processos dels règims totalitaris del passat". Però com que, "desafortunadament", el judici se celebrarà, els eurodiputats volen exercir algun tipus de "control de danys".

Per Ivo Vajgl, si es violen les lleis europees durant el judici, "això hauria de tenir grans conseqüències per la posició d'Espanya dins la UE i ser vist com un violador de les lleis que són els fonaments de la Unió". De fet, els diputats europeus s'han mostrat preocupats perquè el judici de l'1-O no sigui un judici "just", partint del fet que el motiu principal de la seva acusació és la violència, "i l'única violència que es va veure va ser la que va exercir la policia espanyola". "El procés judicial és una fabricació i no té res a veure amb els fets que van passar a Catalunya durant l'1-O", ha denunciat Ivo Vajgl.

Sobre el judici, el senador italià Roberto Rampi s'ha mostrat preocupat pel fet que Espanya pugui acabar davant el tribunal d'Estrasburg en uns anys si el judici registra algun tipus d'irregularitat. "Això seria un problema, perquè no pot ser que un dels fundadors de la Unió Europea pugui ser condemnat per un judici com aquest", ha destacat.

En aquesta línia, també s'ha expressat el diputat belga Peter Luykx. Ell ha anat a LLedoners en representació del seu grup, el New-Flemish Alliance, per donar suport als presos i mostrar la seva solidaritat "en la lluita per la llibertat". "No s'hauria de permetre un judici pel què van fer", ha destacat. Luykx s'ha mostrat convençut que "Europa hauria de parlar i dir a Espanya que no hi pot haver cap judici". "Ens sentim avergonyits pel silenci europeu", resa una carta que Luyks ha fet arribar als presos. "No es pot portar la gent als tribunals només per organitzar o voler organitzar un referèndum", ha assenyalat, i ha afegit que caldria que els deixessin lliures a tots al més aviat possible. 

foto 3442010

Tots els parlamentaris europeus han coincidit a assenyalar la necessitat d'una "solució política" al problema polític entre Catalunya i l'Estat. En aquest sentit, el senador italià Roberto Rampi ha defensat que qui ha d'obrir el camí cap a la resolució és Espanya, "i aturar aquesta mena de guerra dins l'Estat". "Cal tornar a la discussió i el diàleg polítics entre les diferents idees que hi ha a Catalunya i a Espanya", ha dit. "Però no es pot arribar a la violència de tenir a la presó durant més d'un any aquests polítics", ha destacat. 

La diputada de Junts per Catalunya Aurora Madaula ha acompanyat el grup de parlamentaris europeus i els seus assistents a la presó de Lledoners per entrevistar-se amb els polítics catalans que hi són dins des de fa més d'un any.