L'exdirector de gabinet del president espanyol Pedro Sánchez, Iván Redondo, ha assegurat que no hi haurà independència de Catalunya i que tampoc hi haurà autodeterminació, malgrat les peticions catalanes.

Redondo ha advocat per una reforma de la Constitució Espanyola abans de l'any 2030, per a la qual assegura que se'n poden iniciar ja els treballs.

"Jo crec que no hi haurà independència i no hi haurà autodeterminació", ha assegurat Redondo quan li han preguntat sobre si hi haurà un referèndum a Catalunya abans de l'any 2030, com ha demanat el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

 

En un avanç del programa Lo de Évole que emetrà diumenge La Sexta, el consultor polític creu que el primer que prengui la decisió per iniciar els treballs de reforma de la Carta Magna "encertarà comprometent-se que a la següent legislatura es farà un referèndum per conèixer si els espanyols volen reformar la Constitució o no". "Set de cada deu estan a favor de la reforma i la reforma es fa per unir sota un missatge: millor junts", ha afirma Redondo, que va ser rellevat del càrrec de principal assessor a la Moncloa aquest estiu i va ser substituït per l'exdirigent socialista Óscar López.

Escacs aleatoris

 

Recentment, l'exlíder de Podemos, Pablo Iglesias, va parlar a RAC1 de Redondo, i li va atribuir un paper destacat en la negociació de la moció de censura contra el president Mariano Rajoy.

"Iván ha intentat construir un concepte de tàctica política que anomenava 'els escacs aleatoris', que està fonamentat en la manera de jugar de Bobby Fischer, que consistia a fer jugades inversemblants que canviaven per complet la realitat del tauler", va explicar Iglesias. Aleshores, "a partir d'aquí, l'habilitat i la velocitat dels jugadors era determinant".

Aquesta estratègia política interessava molt a Podemos, segons va assenyalar el seu exlíder. "Era molt de l'estil de Redondo de fer política i era una de les raons per les quals nosaltres li agradàvem", va afirmar. Iglesias no va voler entrar en els motius pels quals les relacions entre Redondo i el president espanyol s'han trencat. "Crec que Iván ha sigut una de les ments fonamentals, se'm fa estrany", va dir. 

Redondo insisteix que la seva sortida del govern va ser una petició seva. "Seré molt clar: vaig decidir parar i vaig parar, i el president ho va entendre", explica. Tot i això, intenta descartar problemes amb Sánchez: "Sempre hem tingut una relació especial que mantenim i cuidem".