El Partit Comunista d'Espanya, Izquierda Unida i el Fòrum d'Advocades i Advocats d'Esquerra han recusat els magistrats de la Sala Penal del Tribunal Suprem, encapçalaments pel seu president Manuel Marchena, que el passat 15 de febrer van arxivar la querella que havien presentat contra el Rei emèrit per presumptes delictes relacionats amb el cobrament de comissions il·legals i amb ingressos no declarats a Hisenda.

Consideren que per les expressions de la interlocutòria els cinc magistrats signants incorren en falta d'aparença d'imparcialitat i haurien d'haver-se abstingut d'estudiar aquest assumpte. De prosperar la recusació, esperen que els magistrats seran substituïts per altres companys de cara a la resolució del recurs de súplica que han presentat contra l'arxivament. A més de Marchena, l'escrit d'IU s'adreça contra els magistrats Juan Ramón Berdugo, Antonio del Moral, Andrés Palomo del Arco i Ana María Ferrer García.

"Falta d'imparcialitat"

Els magistrats són els signants de l'interlocutòria que va arxivar les querelles presentades tant per IU com l'associació Ómnium Cultural, que es va acumular a l'anterior, en entendre que es basaven en notícies periodístiques i que, "amb caràcter general, una notícia per si sola, no legitima ningúna acció popular per convertir el relat periodístic en un relat de fets punibles desencadenants del procés penal". Igualment, retreuen als magistrats que manifestessin que aquesta part actuï amb "una regularitat selectiva que amaga una professionalització de l'exercici de l'acció popular".

Manuel Marchena Tribunal Suprem EFE

Imatge: Manuel Marchena en el Tribunal Suprem / EFE

Segons el parer d'aquesta part, els magistrats van mostrar en la seva resolució de 15 de febrer falta d'imparcialitat "amb comentaris sobre la tasca de l'acusació popular que resulten denigrants i irrespectuosos" i que posat tot això en el context en el qual es troben respecte a la institució de la Corona "han jurat o promès guardar lleialtat" resulta "inqüestionable que manquen de l'aparença d'imparcialitat, crea la sospita d'interès i parcialitat de la justícia, i han d'apartar-se d'aquesta causa".

El vincle amb la corona

D'aquesta manera, entre els motius de recusació plantegen el fet que, a l'hora de prendre possessió dels seus càrrecs, els jutges a Espanya realitzin el jurament de "guardar i fer guardar fidelment i en tot temps la Constitució i la resta de l'ordenament jurídic, lleialtat a la Corona, administrar recta i imparcial justícia i complir deures judicials davant tots.

Segons el seu parer, existeix un evident vincle orgànic i jeràrquic "fins al punt d'exigir la llei lleialtat a la Corona, entre els magistrats recusats i un de les parts d'aquest procés, lleialtat a la Corona que els magistrats han hagut de reiterar cada vegada que han ascendit de categoria fins a arribar al Tribunal Suprem".

A tot això deu afegeixen que "són incomptables els actes institucionals que vinculen a Corona amb el Tribunal Suprem, sent un fet públic i notori que tots els anys el començament de l'any judicial s'inicia amb un discurs del Rei davant de tots els magistrats del Tribunal Suprem".

Imatge principal: Manuel Marchena / Europa Press