Els mals resultats de Sumar a les eleccions europees ja han mostrat les seves conseqüències dins la confluència de partits d'esquerres amb la dimissió de Yolanda Díaz dels seus càrrecs orgànics. Tanmateix, podria haver-hi més moviment dins d'aquesta àmplia coalició de partits i plataformes de l'esquerra espanyola. El coordinador federal d'Izquierda Unida (IU), Antonio Maíllo, ha obert la porta a "parlar" amb Sumar perquè el candidat dels Comuns, Jaume Asens, renunciï al seu escó i els cedeixi el seu lloc a l'Eurocambra. Dues de les grans formacions que conformen Sumar, IU i Más Madrid, s'han quedat fora del Parlament Europeu, davant aquest escenari, Maíllo no descarta trobar "fórmules creatives perquè en cinc anys participem no només IU, sinó també Más Madrid"

Preguntat a RNE sobre la possibilitat que Asens cedís el seu escó al candidat d'IU, el líder del partit d'esquerres ha indicat que caldrà parlar-ho dins de Sumar amb temps i amb reflexió. "Aquest supòsit que vostè em planteja, crec que de manera fraternal caldrà parlar-ho i prendre les mesures amb què tots ens puguem sentir còmodes". Maíllo ha assenyalat que tot plegat ha de ser fruit d'una reflexió col·lectiva i ha advertit que això a IU porta temps "És necessari reposar la política. Portem massa temps amb presses permanents", ha apuntat. 

Jaume Asens ha estat el candidat dels Comuns en aquests comicis i anava de número dos a les llistes de Sumar. Darrere d'ell hi havia un candidat de Compromís, seguit per un d'IU i una altra de Más Madrid. La candidatura de Sumar s'ha fet, finalment, amb tres escons, deixant els dos darrers fora del Parlament Europeu. A més, el suport a Jaume Asens a Catalunya ha estat menor que el que ha rebut la llista de Podemos, encapçalada per l'exministra d'Igualtat, Irene Montero. 

Reflexió interna

Maíllo ha aprofitat per demanar una reflexió col·lectiva, profunda i entre iguals amb totes les organitzacions que conformen Sumar, per construir un projecte polític "des de la humilitat" que connecti amb la gent. Després dels mals resultats de Sumar a les eleccions europees, Maíllo ha incidit que han de fer una anàlisi rigorosa sobre el que ha passat perquè té clar que o es posen "a l'alçada del debat" que existeix o són "arrossegats per la història". Ha insistit que cal abordar aquest debat "amb honestedat, amb profunditat" i des de "la humilitat de tots" que, a parer seu, ha faltat en tot aquest temps.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!