Esquerra Unida i el PCE han presentat una querella al Tribunal Suprem contra el rei emèrit, Joan Carles I, la seva amiga, l'aristòcrata Corinna Zu Sayn-Wittgenstein; el director del CNI, Félix Sanz Roldán; Álvaro Orleans; el suís Dante Canónica; els empresaris Juan Miguel Villa Mir i Juan Villalonga Navarro; i l'excomissari de la Policia Nacional, José Manuel Villarejo, según ha avanzado el diario Público.

La querella, presentada davant de la sala segona del Tribunal Suprem, es fonamenta en les presumptes irregularitats en els seus comptes atribuïts a l'excap de l'Estat en els àudios de Corinna.

La querella acusa el rei emèrit d'haver comès set delictes: suborn, frau a la Hisenda Pública, administració lelal, frau, exacció il·legal, tràfic d'influències comès per autoritat i constitució de grup criminal.

Pel que fa a Corinna, l'acusen de suborn, blanqueig de capitals, usurpació de funcions públiques, encobriment, tràfic d'influència, corrupció entre particulars i constitució de grup criminal.

Si bé la Fiscalia Anticorrupció va rebutjar investigar a Joan Carles I per aquests presumptes delictes el 7 de setembre passat per la inviolabilitat que li atorga la Constitució, els promotors de la querella entenen que això només es pot aplciar en el cas d'activitats pròpies del càrrec, mentre les presumptes irregularitats les hauria comès en les seves activitats de tipus personal.

Lliçons de democràcia

"Hem presentat una querella per investigar els possibles delictes de corrupció de la monarquia actual d'alguns dels actors que avui van a asseure's allà dalt a donar-nos lliçons de democràcia", ha explicat Alberto Garzón en declaracions als mitjans de comunicació a la seva arribada als actes que celebra el Congrés amb motiu del 40è aniversari de la Carta Magna, en els qual participen els Reis i també Joan Carles I, informa Europa Press

En la seva querella, IU i el PCE recopilen les diferents informacions publicades respecte als supòsits negocis del rei emèrit i les gravacions realitzades per Villarejo a Corinna, en què l'amiga personal de l'excap de l'Estat acusa Joan Carles I de blanquejar diners, entre altres coses , o al director del CNI d'amenaçar-la a ella i els seus fills.

En concret, assenyalen que tots aquests fets i conductes que relaten "posen de manifest la presumpta existència d'una estructura organitzada, amb vocació criminal, creada i mantinguda en el temps per tal de realitzar operacions d'índole econòmic amb clara aparença d'il·legalitat". 

"La finalitat de l'estructura organitzada indicada era la presumpta obtenció il·lícita pel llavors Cap de l'Estat Joan Carles de Borbó i per al seu patrimoni personal, de quantitats econòmiques presumptament d'alta quantia, a conseqüència de les operacions comercials i econòmiques realitzades per empreses públiques o privades espanyoles, així com l'ocultació a la Hisenda publica ia l'opinió pública en general dels diners obtinguts, eludint així el pagament d'impostos i el compliment de diferents obligacions fiscals d'informació a l'Agència Tributària ", denuncien.

Creuen que no s'hi val cap immunitat

Segons IU i el PCE, "no hi ha dubte que en cas d'haver-se executat aquestes conductes, no són les pròpies del càrrec o funció de Cap de l'Estat i per tant cap immunitat, inviolabilitat o irresponsabilitat poden arribar al Cap d'Estat que durant l'exercici del càrrec realitza activitats il·lícites amb l'única finalitat d'enriquiment personal ".

"Que la inviolabilitat i irresponsabilitat del Rei i Cap d'Estat està relacionada amb l'exercici de les seves funcions oficials i que no consisteix en un mantell d'impunitat sense límits per conductes d'índole exclusivament personal, es dedueix de la mateixa norma constitucional prevista en l'article 56.3 de la Constitució ", assenyalen més endavant.

En aquesta línia, insisteixen que "no hi ha dubte que els delictes pels quals ara s'accionen i les conductes realitzades per cometre'ls en absolut es corresponen amb cap funció d'un Cap d'Estat, de manera que cap immunitat han d'atrapar".

Per tot això, rebutgen que l'Audiència Nacional decidís al setembre el sobreseïment provisional de la peça del cas Tàndem que afecta e rei emèrit, després de sol·licitar-la Fiscalia Anticorrupció, en considerar que no hi ha proves suficients en les gravacions a Corinna i que la figura de Joan Carles I era inviolable quan es van produir els fets. "Aquesta part dissenteix frontalment del contingut de l'Acte pel qual es va decidir el sobreseïment i l'arxiu de l'esmentada peça, i en particular i molt especialment, en tot allò que es refereixi de manera directa o indirecta a l'excap de l'Estat, el rei emèrit i ara querellat Joan Carles Borbó Borbó ", assenyalen.

Tribunal Suprem

Segons la seva opinió, el Jutjat Central d'Instrucció de l'Audiència Nacional "no té en absolut de competència per fer cap pronunciament en relació al rei emèrit donat l'aforament inexcusable i inexorablement vinculat "a la Sala del Penal del Tribunal Suprem a la qual es dirigeixen.

"En no tenir també competència l'Audiència Nacional per realitzar la Instrucció de la causa, en trobar-se en la mateixa el aforat Joan Carles Borbó, apareix perfectament ajustat a dret i procedent que aquesta Sala, després dels tràmits oportuns requerís de inhibició al Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, i amb referència a les diligències prèvies de procediment abreujat 96/2017, en favor de les presents actuacions ", reclamen.