Izquierda Unida gira a la dreta. El ministre de Consum, Alberto Garzón (IU), ha assenyalat que ara estaria disposat a arribar a un acord amb Ciutadans a Madrid si el partit d'Inés Arrimadas pacta un programa de "regeneració" per a la comunitat.

En declaracions a La Sexta, Garzón ha assenyalat que és més important "el què" es pacta que no pas "amb qui", en al·lusió al partit espanyolista. "La clau està en el programa, pots pactar amb Ciutadans un programa de regeneració de la Comunitat de Madrid que pot ser raonable", ha afegit, tot i que ha recordat que aquest possible pacte requereix l'opinió de la formació espanyolista "que no sabem".

El ministre ha carregat contra el PP per fer, segons la seva opinió, "dúmping fiscal" en absorbir gran part del potencial de creixement de país i convertint Madrid en una regió que "està desconnectada d'Espanya". Per aquest motiu, ha considerat "un error" no apujar els impostos als qui més tenen. Ha argumentat que el proposa fins i tot el Fons Monetari Internacional (FMI), com un element per estimular l'economia a més de tenir altres elements de "naturalesa moral".

Garzón ha insistit que "cal apujar els impostos als rics a Madrid", perquè paguen "menys" en aquesta regió. En la seva opinió, "els rics" votaran "de manera gairebé doctrinal" la dreta perquè els sembla bé pagar menys impostos, tot i que ha admès que també "hi ha gent rica que vota l'esquerra".

Segons el ministre, la clau rau en el fet d'entendre que la probabilitat de votar la dreta és més gran entre les classes altes i que la probabilitat més gran que es voti a l'esquerra es dóna entre el 80 per cent dels qui menys tenen. Per això ha cridat a la participació dels barris populars a les pròximes eleccions autonòmiques del 4 de maig.

En ser preguntat pel lema llançat per la candidata del PP, Isabel Díaz Ayuso, per triar entre "comunisme i llibertat", ha explicat que aquesta proposta té una "base material" de gent que anirà a votar "tant sí com no" perquè es veu beneficiada, en una estratègia semblant, segons ha dit, a la de Donald Trump, Jair Bolsonaro o Boris Johnson.

Creu que la presidenta madrilenya està dient "barbaritats" en qualificar Unidas Podemos de partit "obertament guerracivilista", i l'ha acusat de competir per atreure el vot de l'extrema dreta i "distorsionar el debat perquè no es parli del que preocupa la ciutadania", com és al seu entendre que hi hagi llibertat, si es té feina, o l'habitatge.