La cassolada contra Felip VI a tot l'estat espanyol no ha passat desapercebuda per ningú. Tampoc a Itàlia, que malgrat estar centrats en la lluita per frenar el coronavirus i són, ara mateix, el país amb més contagiats per aquest virus després de la Xina, han quedat sorpresos pel que es va viure ahir als balcons espanyols.

Un dels diaris italians més llegits, la Stampa, defineix de "crida a la nació contra el monarca" la reacció els espanyols contra el Rei mentre aquest donava un missatge de tranquil·litat i esperança per acabar amb el coronavirus. Considera que el seu discurs "va quedar totalment enfosquit per les cassoles" i conclou que "la monarquia borbònica tremola".

stampa

Els escàndols del seu pare, Joan Carles I, han estat els precursors d'una protesta que ja va més enllà i situa el rei actual com un dels implicats i beneficiaris dels comptes offshore a Suïssa que la família havia obert per ingressar uns diners no declarats procedents de l'Aràbia Saudita. La Stampa veu un doble joc de paraules amb el discurs de Felip VI i es pregunta: "Quan el rei diu que han de resistir i guanyar el coronavirus, es parlava també a ell mateix?". 

A més, aquest diari és molt contundent per definir les accions dels borbons. D'una banda, és clar amb la finalitat dels ingressos no declarats i titula: "Els diners es van dirigir a les amants". I sobre la retirada dels privilegis com a rei emèrit a Joan Carles I, sentencia: "El fill ha descarregat contra son pare".

La Stampa convida els seus lectors a reflexionar: "Tot plegat serà suficient per salvar la monarquia? Ara, Espanya té altres coses a pensar, però la cassolada indica que el discurs de Felip VI no resta ni un mil·límetre la queixa contra tota la seva familia". Altres diaris italians també s'han sorprès de la cassolada contra Felip VI. El Corriere delle Alpi repeteix la línia de la Stampa i agències com Prima Press