Ho nega tot. Isabel Pardo de Vera, presidenta d’Adif entre el juny del 2018 (quan Pedro Sánchez va arribar a la Moncloa) i el juliol del 2021, està investigada per l’Audiència Nacional per haver afavorit presumptament l’adjudicació irregular d’obres públiques a determinades constructores a canvi de suborns que cobraven José Luis Ábalos i Koldo García. Aquest dilluns ha declarat davant del jutge Ismael Moreno que la investiga per tres possibles delictes: pertinença a organització criminal, suborn i tràfic d’influències (cauen els delictes de prevaricació i malversació, que sí que estaven a sobre de la taula quan el magistrat va autoritzar escorcollar casa seva). Davant del jutge, s’ha desvinculat per complet dels fets, ho ha atribuït a una gestió administrativa normal i ha afirmat que ella no tenia funcions d’adjudicació, segons expliquen a ElNacional.cat fonts presents a la declaració. Avui també ha declarat l’exdirector general de Carreteres Javier Herrero. El jutge ha accedit a la petició de la Fiscalia Anticorrupció i de les acusacions populars, liderades pel PP, i els hi ha retirat el passaport, els hi prohibeix sortir de l’estat i els obliga a comparèixer a l’Audiència Nacional sempre que siguin citats. Considera que, en els dos casos, hi ha “motius suficients” per considerar-los responsables criminalment” dels fets.

Així mateix, Isabel Pardo de Vera ha relatat que va queixar-se a José Luis Ábalos de les “formes inapropiades” de Koldo García, que era el seu assessor al Ministeri de Transports i ha emmarcat en la normalitat el fet que un ministre s’interessés per les obres públiques. A més, Pardo de Vera està investigada per tràfic d’influències i malversació en una segona peça vinculada al cas Koldo relativa a la contractació de Jéssica Rodríguez, l’exparella de José Luis Ábalos, en dues empreses públiques (Ineco i Tragsatec). “Si hagués sabut que no treballava, no ho hauria consentit”, ha expressat davant del jutge, segons relaten fonts jurídiques a aquest mitjà. “És una falta de respecte i un abús respecte a la resta dels treballadors i als ciutadans”, ha afegit. Durant la declaració, que s’ha allargat aproximadament una hora, només ha contestat les preguntes del seu advocat i del fiscal.

La retirada de passaport és la mateixa mesures cautelar que tenen altres investigats pel cas Koldo tant a l’Audiència Nacional com al Tribunal Suprem. Tampoc poden sortir d’Espanya José Luis Ábalos, a qui se li va retirar el passaport fa cinc mesos, Koldo García, que té mesures cautelars des del febrer del 2024, i Víctor de Aldama, que té prohibit abandonar l’Estat des del novembre del 2024, quan va sortir de la presó. De fet, fa un mes, el jutge li va denegar per tercera vegada un permís per anar a l’estranger per motius professionals. A més, els cinc empresaris investigats al Suprem per beneficiar-se presumptament de les adjudicacions irregulars (com José Ruz o Antxon Alonso) també tenen mesures cautelars. L’únic que està en presó preventiva és Santos Cerdán, que des de fa tres setmanes està a Soto del Real.

 

“Bingo!”

Per la seva banda, Javier Herrero ha tret ferro a una expressió que va utilitzar en dues converses de WhatsApp amb Koldo García l’abril del 2019. “Bingo!!! A Logronyo”, li va dir el 20 d’abril del 2019, en al·lusió a una adjudicació a la UTE d’Acciona i Aquaterra per 92,4 milions d’euros. “Sembla que fet bingo a l’obra d’Astúries”, li va escriure deu dies més tard, el 30 d’abril. Avui, davant del jutge, ha replicat que era una manera de dir que ho havien aconseguit i que havien resolt el problema en haver tancat una adjudicació abans de les eleccions autonòmiques del maig del 2019.

Javier Herrero arriba a l’Audiència Nacional acompanyat del seu advocat / Foto: Europa Press

Una participació “determinant” en la presumpta adjudicació irregular de licitacions públiques

La Guàrdia Civil creu que la seva “participació en la presumpta adjudicació irregular de licitacions públiques hauria estat determinant” i que Koldo García “es valia” d’ells dos per a la “manipulació” de processos de contractació. El magistrat està investigant si Isabel Pardo de Vera i Javier Herrero van ajudar José Luis Ábalos a través de Koldo García perquè les adjudicacions projectades per ells “poguessin arribar a bon terme”. Segons la investigació, Pardo de Vera hauria afavorit de “manera recurrent” les constructores Acciona, Levantina Ingenieria y Construcción (LIC) i Obras Públicas y Regadíos (OPR). Entre les adjudicacions que estan en el punt de mira, hi ha la integració del ferrocarril a Sant Feliu de Llobregat per uns 71,5 milions d’euros: va recaure en Acciona, que era la novena oferta més barata.

“Santos Cerdán, sense ostentar cap càrrec al govern espanyol, va insistir a promocionar-los”

El juliol del 2021, Isabel Pardo de Vera va ser destituïda com a presidenta d’Adif i va convertir-se en secretària d’Estat de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, un càrrec que va ocupar fins al febrer del 2023, quan va dimitir després de l’error en la compra de trens que no entraven als túnels de Cantàbria i Astúries. I quina relació té amb Santos Cerdán? L’informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil que va fer esclatar el cas Cerdán esgrimia que és “ressenyable” el fet que “Santos, sense ostentar cap càrrec al govern espanyol, insistís a promocionar a les dues persones que havien estat al capdavant dels dos estaments encarregats d’adjudicar els contractes que estan sent objecte d’estudi, atorgant-los una major capacitat de decisió”. Es refereixen a ADIF i a la Direcció General de Carreteres.

“Fins i tot volent deposar qui havia presentat traves en la licitació del Pont del Centenari”, afegia, en al·lusió a Pedro Saura, que va ser el seu predecessor com a secretari d’Estat de Transports. A més, en un missatge de WhatsApp del gener del 2020, Koldo García preguntava a Santos Cerdán si volia que maniobrés per destituir Pedro Saura i ascendís Pardo de Vera i Herrero.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!