Isabel Díaz Ayuso i Vox han tirat endavant la polèmica reforma de les lleis LGTBI, a l'Assemblea de Madrid. Es tracta d'una proposta de modificació de la Llei de Protecció integral contra la LGTBIfòbia i la Discriminació per Raó d'Orientació i Identitat Sexual i de la Llei d'Identitat i Expressió de Gènere i Igualtat Social i no Discriminació, que van ser aprovades durant el mandat de l'expresidenta Cristina Cifuentes amb la seva abstenció. Ja feia temps que la presidenta de la Comunitat de Madrid avisava que modificara aquestes normes per dotar-les d'un "rigor jurídic i científic" més alt, ja que considerava que les organitzacions tenien molt pes en elles i s'havia creat "un món paral·lel per a lobbies".

Des de l'oposició, les esquerres han advertit que aquesta és "la primera regressió en drets" del col·lectiu LGTBI promoguda a l'estat espanyol. Más Madrid ha anunciat que reclamaran al Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, que interposi un recurs d'inconstitucionalitat. Per la seva banda, el PSOE ha apuntat que també poden optar per la via d'aquest recurs, però presentant-lo ells perquè compten amb la força parlamentària suficient en el Congrés i en el Senat per fer-ho.

Ayuso "mata persones per darrere"

En el debat parlamentari, el diputat de Vox José Antonio Fúster ha considerat que és "un gran dia" perquè es demostra que al PP, "amb esforç", se li pot "fer canviar d'opinió i tornar-lo a la raó, fins i tot sense compartir govern". "Hi ha raons per a aquesta reforma, però moltes més per a la seva derogació", ha dit.

El diputat del PSOE Santiago Rivero ha preguntat al PP per què han "detransicionat" en el camí cap a la "igualtat de les persones LGTBI" i ara tenen "l'aplaudiment de Vox en la primera reversió de drets" del col·lectiu d'Espanya. "El PP d'Ayuso està trencant el consens de les forces que estem a favor de les persones LGTBI per posar-se amb les que estan en contra", ha criticat. L'activista LGTBI i diputada de Más Madrid Carla Antonelli s'ha mostrat dura amb la bancada popular, de la qual ha assegurat que viuen en la "indigència moral de qualsevol empatia". També ha carregat contra Ayuso, que "consuma un acte de covards, miserables i mata persones per la porta del darrere" mentre el país està pendent de la Loteria de Nadal. Quan ha acabat, el seu grup ha mostrat banderes LGTBI i trans.

Mans pintades de vermell

Finalment, la diputada del PP Mónica Lavín ha criticat que una "minoria rabiosa" liderada per l'esquerra hagi intentat "agitar, incendiar, assustar" i mentir "sense descans" respecte d'aquestes lleis, però ha celebrat que "s'han quedat sols". Contrasten "amb la moderació de la reforma i amb la resposta de la societat madrilenya", ha afegit. "Només la seva supèrbia, els seus interessos oligàrquics i la seva poca querència per les coses ben fetes explica que ens ataquin vostès per això", ha tancat.

Quan s'ha aprovat la polèmica reforma, associacions LGTBI que estaven a la tribuna han mostrat les seves mans pintades de vermell com si fos sang, mentre el president de l'Assemblea demanava que fossin expulsats. I és que la modificació deroga una vintena d'articles i canvia la redacció de quatre, eliminant conceptes com l'autodeterminació de gènere o la inversió de la càrrega de la prova, així com la discriminació per error o la coeducació.

Els canvis a les lleis LGTBI

La reforma també retoca aspectes sanitaris i elimina la necessitat d'un informe d'impacte LGTBI per a les normatives de la Comunitat de Madrid. També es treu l'article destinat al reconeixement i suport institucional del col·lectiu per part de l'executiu regional. En aquesta línia, treu de la llei la creació del Consell LGTBI de la Comunitat, el Centre de documentació i memòria LGTBI i la Comissió Interdepartamental de Seguiment i Coordinació. En el procés d'esmenes, el PP manté la participació de les organitzacions LGTBI, així com dels sindicats en el pla per a la igualtat laboral.

Una de les parts centrals de la modificació és l'àmbit educatiu, que concentra cinc dels vint articles derogats. Es tracta dels que desenvolupen el Pla Integral sobre educació i diversitat, el que frena l'assetjament escolar, el que aborda la inclusió del respecte i la pedagogia LGTBI en els currículums, la incorporació de la realitat LGTBI en els plans d'estudi i la formació del personal docent. Finalment, s'elimina en la seva totalitat el capítol IV de la Llei, el règim sancionador: s'hi assenyalaven les faltes lleus, greus i molt greus, així com les multes per trencar-les. Finalment, en el procés d'esmenes, el PP el recupera i fixa que seran sancions i infraccions les que dicta la Llei Trans estatal.

ISabel Diaz Ayuso, comunitat madrid / Europa Press
Europa Press

Pel que fa a la llei trans, se suprimeixen una desena d'articles i epígrafs i se'n modifica una altra desena. Així, s'aborden canvis que van des del concepte d'identitat de gènere, que s'elimina i passa a ser transsexualitat o condició sexual; a mesures en l'àmbit esportiu, administratiu i educatiu. En la part administrativa, s'elimina que la Comunitat proveeixi d'acreditacions d'acord a la identitat de gènere manifestada per tothom qui ho sol·licita i que l'executiu fomenti el respecte a la identitat i expressió de gènere en mitjans públics i sostinguts per fons públics i el codi deontològic dels mateixos per prohibir la discriminació. També es treu la inversión de la càrrega de la prova per la qual quan algú denunciava uns fets trànsfobs provats havia de ser el demandat qui demostrés que havia actuat correctament i la necessitat d'avaluacions de l'impacte sobre la identitat de gènere en lleis de la Comunitat.

En sanitat, es marca que els menors hauran de passar per un examen dels pediatres abans de rebre tractament i s'explicita que en el conjunt de les persones trans l'atenció psicològica o valoracions psiquiàtriques no seran mostra de discriminació. De fet, la Unitat d'Intersexualitat i Transsexualitat "sempre" tindrà psicòlegs clínics i psiquiatres després d'una esmena del PP. També s'incorpora el dret a la reversió o paralització de la transició. En educació, s'eliminen aquests continguts dels currículums i en les activitats diferenciades per sexes es respectarà la persona transsexual "sense menyspreu dels drets i intimitat de la resta d'alumnes". En esports, es repeteix aquesta fórmula respecte dels vestuaris i instal·lacions esportives amb èmfasi en l'esport femení, sobre el qual s'afegeix un paràgraf en defensa de les seves "conquestes guanyades durant dels anys". S'eliminen també les infraccions i sancions d'aquesta llei, tot i que en el període d'esmenes el PP les reintrodueix i fixa que seran les que marqui la Llei Trans estatal.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!