Canvi al govern municipal de Tiana. El ple ha nomenat aquest dimecres un nou alcalde, Isaac Salvatierra, cap de llista de la formació municipalista Junts per Tiana i guanyador de les darreres eleccions municipals, en prosperar la moció de censura contra la republicana Marta Martorell. Salvatierra s'ha fet amb els suports del PSC i JxCat, els mateixos partits que el juny de 2019 van donar suport a la investidura de Martorell i que han format part del govern d'ERC en diferents etapes. El nou alcalde comença aquest dimecres el seu mandat en solitari, amb cinc dels tretze regidors del ple. El seu objectiu "donar resposta a la paràlisi institucional" del govern sortint.

El nou alcalde ha fixat com a primer objectiu  "donar resposta a la paràlisi institucional" del govern sortint. Salvatierra ha retret a l'alcaldessa sortint haver impulsat un "retrocés democràtic" al consistori i ha promès un model de governança "més horitzontal" per "tornar poder al poble i al ple municipal". En aquest sentit, el govern entrant ha signat amb el PSC un acord programàtic que passa, com a primera prioritat, per aprovar un pressupost per al 2022. La millora de la gestió de la residència de gent gran, la creació d'un nou CAP, el reforç de la Policia Local, l'impuls de l'Agenda 2030, la millora de l'espai públic, l'impuls de la cultura, la transformació de la ràdio municipal o la recuperació del síndic de greuges són alguns dels punts del decàleg que han subscrit Junts per Tiana i el PSC.

Mandat convuls

El nomenament de Salvatierra arriba al final d'un mandat convuls i inestable. Al govern d'ERC i JxCat de juny del 2019 s'hi va afegir el PSC el febrer del 2020. Un any més tard JxCat en sortia, però una regidora postconvergent tornava al govern de Martorell com a no adscrita. El PSC va aguantar fins a l'octubre, quan també va anunciar la seva sortida del govern municipal. Una "muntanya russa", com l'han definit els socialistes, que ara vol arribar a la seva fi. "Es dona un primer pas per capgirar la situació i que la gent torni a creure en els seus governants", afirma el portaveu del PSC, Albert Sales. Des de JxCat, la regidora Montserrat Torres, ha expressat la "tremenda desil·lusió" del pacte del 2019 amb ERC a qui creien, diu, un "partit germà".

Els retrets  han estat el comú denominador dels discursos del ple de la moció de censura celebrat aquest dimecres a Tiana. L'alcaldessa sortint, Marta Martorell, ha destacat que els arguments de la moció de censura eren "genèrics i buits". A un any de les eleccions, Martorell ha retret a Salvatierra que vulgui ser ara alcalde per "inaugurar les obres d'ERC".