Castanya del Parlament Europeu al govern de Pedro Sánchez. La supervisora del control pressupostari de l'Europarlament, l'alemanya Monika Hohlmeier (CSU), s'ha mostrat indignada pel secretisme que practica el govern espanyol respecte als fons europeus Next Generation, les partides que havien de servir per reactivar l'economia després de la covid. Després de visitar Espanya al mes de febrer, Hohlmeier ha denunciat aquest dimecres en roda de premsa que fa tres setmanes va tornar a demanar a la ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, els diners que havien estat executats, i no ha rebut cap resposta. "Encara no sabem a qui han anat els diners, ni els projectes als quals s'han dedicat els fons", s'ha exclamat. 

Segons Hohlmeier, Calviño es va comprometre a donar la xifra "real" al Parlament Europeu per incorporar-la a l'informe sobre la missió de la Comissió de Control Pressupostari a Espanya, i el document encara no s'ha publicat. Hohlmeier es va reunir el 26 d'abril amb Calviño per parlar sobre l'informe, i ha indicat que durant la trobada la ministra es va comprometre a facilitar la xifra real dels fons europeus que ja han arribat a l'economia espanyola, un assumpte que va quedar sense resposta durant les trobades del febrer a Madrid. Tres setmanes després de la nova petició de l'abril, la presidenta de la Comissió de Control Pressupostari del Parlament Europeu assegura que segueixen sense tenir cap xifra. "Aquesta és la nostra crítica", ha deixat anar Hohlmeier.

L'eurodiputada alemanya ha explicat que durant la seva missió a Espanya va preguntar al govern de Pedro Sánchez a quins projectes havien estat destinats els diners i quines empreses eren les beneficiades. "Em van contestar que els diners s'havien gastat, però no sabem un dia d'avui en què s'han gastat, quants hospitals s'han fet, ni qui n'és el beneficiari...", ha advertit. Hohlmeier ha remarcat que els beneficiaris i els projectes s'han de publicar per tal que els coneguin els periodistes i els ciutadans.

Segons la comissionada, la resposta de Calviño a aquest obscurantisme és que fins ara Espanya ha rebut 40.000 milions de la UE, i que "la majoria" s'han atorgat a les autonomies. "I jo li he dit: d'acord, però les autonomies en què s'ho han gastat?", ha explicat, sense rebre cap resposta. "Fa tres setmanes ho vaig tornar a preguntar, però no ens han donat cap xifra. Per això demanem ara a la Comissió Europea que volem conèixer la xifra real de fons europeus executats. I espero que la Comissió Europea ho aclareixi", ha indicat.

El Parlament Europea reclama controls

Hohlmeier ha fet la roda de premsa després que el Parlament Europeu ha demanat aquest dimecres a la Comissió Europea que endureixi els controls sobre l'ús que fan els Estats de la Unió Europea del fons de recuperació postcovid, davant el temor que no els destinin a les reformes i inversions pactades. La resolució ha estat adoptada –amb 460 vots a favor, 129 en contra i 49 abstencions– en paral·lel a l'aprovació de l'execució del pressupost comunitari de l'any 2021, el primer exercici en què va estar en marxa el Fons de Recuperació i Resiliència.

"Els eurodiputats adverteixen del risc d'ús indegut, frau i crim organitzat i demanen a la Comissió que endureixi les verificacions sobre els sistemes de control interns dels estats membres per prevenir i detectar frau, corrupció i conflictes d'interès", ha assenyalat el Parlament a un comunicat. En la resolució, expressen la seva preocupació per les "primeres indicacions" que en alguns Estats de la UE, en al·lusió a Espanya, els fons s'hagin pogut utilitzar per substituir la despesa nacional corrent més que no pas per a les reformes i inversions recollides als plans de recuperació, així com pel fet que la UE té "opcions limitades" per verificar com es fan servir els diners. Al tancament de l'exercici del 2021, Espanya era l'únic estat que havia rebut un pagament del fons de recuperació, per la qual cosa és l'únic cas que cobreix l'informe d'avui.