La xarxa de corrupció del Partit Popular es fa cada vegada més gran. La titular Jutjat d'Instrucció número 3 d'Almeria, ha cridat a declarar aquest dilluns com investigada a la consellera d'Agricultura, Pesca i Desenvolupament Sostenible d'Andalusia, Carmen Crespo, dins de la instrucció del cas Hispano Almeria, que investiga el presumpte finançament il·legal del PP d'Almeria.

Cas Hispano Almeria

La titular del jutjat en qüestió és Ana Belén Vico, ha citat Crespo a declarar entre el 15 de febrer i el 6 de maig de l'any vinent. A banda de la consellera andalusa, la jutge també ha citat l'exalcalde de la Mojonera (Almeria) i expresident de l'IFAPA, José Cara, i unes 18 persones més, a banda dels representants legals de tres empreses. 

La causa investiga un modus operandi comú com ho és el suposat cobrament de suborns per part d'alcaldes del PP a canvi de contractes d'obres. Segons la interlocutòria, en aquests fets hi hauria indicis de delictes contra la Hisenda Publica, blanqueig de capitals, malversació de cabals públics, prevaricació, suborn, tràfic d'influències, malversació, negociacions prohibides a autoritats o funcionaris, i organització i grup criminal.

Finançament il·legal

Tal com informa Efe, en el cas de Crespo, la seva citació com investigada estaria relacionada amb la seva participació en la gestió de subvencions al consistori de la Mojonera quan era presidenta de l'Associació de Promotors Turístics del Ponent, entitat de la qual formaven part diversos ajuntaments de la província, un càrrec que va ostentar entre 2009 i 2011, quan era alcaldessa d'Adra. La constructora que porta el nom del cas, Hispano Almería, ha estat investigada en els darrers anys per suposats pagaments de comissions, i va aconseguir la concessió per a construir un museu de l'Agricultura a La Mojonera. 

Segons la Fiscalia, dels informes recaptats "es dedueix l'existència d'una comptabilitat B en l'entramat societari, així com l'obtenció de possibles ingressos no declarats per persones físiques i partits polítics, i finalment l'existència d'adjudicacions d'obres amb possibles sobrecostos en aquestes, amb les corresponents conseqüències tributàries".

Aquest no és el primer cas de finançament irregular del PP dels últims mesos. El jutge d'instrucció número dos de Salamanca (Castella i Lleó) va imputar el passat mes de novembre el Partit Popular de la província, juntament amb el seu president, Javier Iglesias, i la gerent, Isabel Sánchez González, per finançament il·legal. A parer del fiscal del cas, els números de la campanya de les primàries de 2017 del popular Alfonso Fernández Mañueco, qui finalment va acabar guanyant, no quadren. 

 

Foto principal: la consellera andalusa d'Agricultura, Carmen Crespo / Joaquin Corchero