Segueixen sense sortir els comptes del Partit Popular. El jutge d'instrucció número dos de Salamanca (Castella i Lleó) ha imputat el Partit Popular de la província, juntament amb el seu president, Javier Iglesias, i la gerent, Isabel Sánchez González, per finançament il·legal. A parer del fiscal del cas, els números de la campanya de les primàries de 2017 del popular Alfonso Fernández Mañueco, qui finalment va acabar guanyant, no quadren. 

Segons ha avançat aquest dimecres elDiario.es, la campanya que va atorgar a l'actual president de la Junta de Castella i Lleó el lideratge del partit a la Comunitat Autónoma hauria estat presumptament finançada irregularment. Pel jutge d'instrucció, hi ha indicis per sospitar del fet que diversos càrrecs del PP van entregar diners de manera "altruista" als grups del partit a la Diputació Provincial i a l'Ajuntament de Salamanca per pagar les quotes d'afiliats morosos. Estar al dia amb els pagaments és necessari per votar a les eleccions primàries del partit, però les donacions anònimes a partits polítics són il·legals.

Altruisme a les primàries

Segons va declarar l'ara imputat Iglesias, el PP de Salamanca tenia la intenció de posar en marxa "una maquinària ingent" perquè votés el màxim nombre d'afiliats possible a les primàries. Aquesta operació, però, hauria costat alt alts càrrecs més de 60.000 euros per pagar les quotes dels morosos per avançat. Segons van declarar els membres del partit, quan pagaven les donacions no sabien a quin afiliat anaven destinades. El problema pel Ministeri Públic i que el jutge d'instrucció comparteix, és que els responsables no van mantenir un registre ordenat de la constància d'aquests deutes i pagaments, que es van fer sense factura. Segons la responsable del Grup Provincial Popular, Juana González Mulas, ho "apuntava tot en paperets" que després va destruir. Els dos alts càrrecs imputats, Iglesias i Sánchez, que ja havien comparegut com a testimonis, hauran de testificar el 30 de desembre d'aquest any.

Contradiccions

Aquesta falta de control, juntament amb les explicacions donades pels testimonis del cas (alguns contradictoris), no han convençut a la fiscalia ni al jutge. Tal com van explicar diversos membres del PP de Salamanca, les donacions "altruistes" als afiliats morosos del partit es feien en metàl·lic i, un cop ingressades, quedaven al càrrec de la gerent Sánchez. Per la seva banda, però, Sánchez ho ha negat tot: no tenia cap constància dels diners que es van entregar, ni se li va comunicar aquesta operació, ni sap qui va recaptar o rebre diners. A banda d'això, el PP de Salamanca ha aportat comptes i rebuts que suposadament registraven aquests pagaments, però que la gerent tampoc ha reconegut. 

Segons el fiscal, les proves aportades per la defensa del PP on suposadament es té constància dels pagaments per part dels alts càrrecs, la informació es presenta "de manera desordenada, sense cap mena de criteri i amb una deixadesa absoluta". Una de les contradiccions que més sospita causa és que, tal com figuren als registres presentats pel PP, algunes donacions a afiliats es van fer abans que s'anunciés el procés de primàries i que Alfonso Fernández Mañueco presentés la seva candidatura. Tal com informa elDiario, hi hauria almenys 7.090 euros en donacions que no se sap d'on provenen.

 

Foto principal: el president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco / Europa Press